BiH

SDA ima četiri kandidata za Konakovićevog nasljednika

SDA ima četiri kandidata za Konakovićevog nasljednika
Foto: Nedžad Uglješa | SDA ima četiri kandidata za Konakovićevog nasljednika

SARAJEVO - Stranka demokratske akcije (SDA) zasad ima predložena četiri kandidata za novog predsjednika Vlade Kantona Sarajevo, potvrdio je za "Nezavisne" Mirza Čelik, predsjedavajući Kluba SDA u Skupštini Kantona Sarajevo.

Objasnio je da spisak prijedloga nije završen jer se čekaju prijedlozi općinskih odbora SDA koji do sada nisi predložili kandidate. Nakon što svi upute prijedloge Kadrovskoj komisiji stranke, kako je objasnio Čelik, biće obavljeni razgovori sa kandidatima i odlučeno ko će biti predložen za mandatara.

Prijedlog za smjenu Elemedina Konakovića, premijera Kantona Sarajevo, došao je iz SDA nakon što je on podnio ostavke na sve funkcije u toj stranci. Konaković je nakon napuštanja SDA osnovao svoju stranku "Narod i pravda".

Čelik objašnjava da će sjednica Skupštine Kantona Sarajevo biti održana u ponedjeljak, na kojoj će, kako tvrdi, sigurno biti izglasano nepovjerenje Konakoviću.

"SDA ima sigurnih 18 ruku u Skupštini. Odgovorno to tvrdim jer mi kao pozicija radimo svakodnevno na svim političkim dogovorima kojima smo se obavezali kada smo potpisali koalicioni sporazum i u tome ćemo istrajati", kategoričan je Čelik.

Kako objašnjava, nakon što se izglasa nepovjerenje premijeru, ministri imaju rok od sedam dana da podnesu ostavku, a nakon toga Komisija za izbor i  imenovanje treba da uradi svoj dio posla, kada se imenuje mandatar, a on će onda odlučiti  na koji način će sastaviti Vladu KS.

Edin Forto, poslanik Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo,  ističe da po Poslovniku Skupština ne može smijeniti samo premijera, samo kompletnu Vladu.

"Ako se bude glasalo za smjenu Vlade, mi ćemo glasati za njenu smjenu, a ako je ovo smjena premijera kako bi se neki slikali u predizbornoj godini, mi ne želimo da budemo dio toga", kazao je Forto, napomenuvši da SDA i SBB nemaju dovoljno ruku bez nezavsnih poslanika.

Mirsad Pindžo, nezavisni poslanik, rekao je da se pita šta je razlog za ovako žurnu smjenu Vlade, odnosno da li se SDA boji da će Vlada u vremenu od sedam dana iznijeti neka od novih saznanja o kriminalu kadra SDA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije