BiH

SDA kontroliše izvoz oružja koje dospijeva čak i do terorista?

SDA kontroliše izvoz oružja koje dospijeva čak i do terorista?
Foto: Ilustracija | SDA kontroliše izvoz oružja, koje dospijeva čak i do terorista?
Srna

BANJALUKA - Osamdest odsto naoružanja i municije proizvedene u BiH kupuju islamske zemlje na čelu sa Saudijskom Arabijom, Turskom, Iranom, i sve to završava u rukama pripadnika terorističkih organizacija “Islamska država”, Al-Kaida, Nusra front i Slobodna siriska armija, rekao je Srni sagovornik blizak bezbjednosnim strukturama u BiH.

Prema njegovim riječima, u toj oblasti prekršeni su svi zakoni, rezolucije i odredbe OEBS i UN.

“Prodaja oružaja u BiH je najveći kriminal nad kojim punu kontrolu jedino ima SDA. Umjesto da namensku industriju nadgleda Ministarstvo odbrane BiH, to je u ingrenciji Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH preko kojeg SDA kontroliše taj posao” , kaže Srnin izvor.

On dodaje da niko nema evidenciju o tome osim te stranke koliko oružja ostaje za domaću upotrebu koju spominje /lider SDA/ Bakir Iztebegović.

Što je posebno indikativno, upozorava izvor Srne, pošto BiH oružje ne može da izvozi u zemlje gdje su sukobi, nema ni izvještaja ni mišljenja Obavještajno-bezbjednosne agencije /OBA/ o krajnjoj destinaciji prodatog i izvezenog naoružanja, tako da je moguće da na taj način BiH, preko posrednika, poput Turske, naoružava teroriste.

Srnin izvor podsjeća da su pripadnici Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH vodili nekoliko istraga povodom toga, ali nijedna nije okončana.

Takođe, navodi da Turska i Saudijska Arabija imaju ogromne fabrike naoružanja, ali da ga kupuju i uvoze iz BiH jer nemaju zakonsko uporište za izvoz vlastitog naoružanja u zemlje u kojima traje rat, dok to nije slučaj sa naoružanjem koje kupe u BiH.

Proizvodnja oružja u BiH je svake godine veća za 30 odsto, a strateški partner u tome je firma “Hovel mašin” koja upravlja u pet od ukupno šest fabrika namjenske industrije u FBiH, tvrdi izvor Srne.

On zaključuje da će BiH u perspektivi odgovarati zbog kršenja međunarodnih propisa u toj oblasti.

Prema svim zakonima i pravilima koji vladaju u BiH, dio opreme i naoružanja koji je proizveden u fabrikama u BiH bez saglasnosti direkcija za naoružanje i Predsjedništva BiH ne može ići u Oružane snage BiH na upotrebu, niti se ti proizvodi mogu otuđiti ili ustupiti bilo kome bez te saglasnosti, izjavio je danas Srni predsjednik Organizacije starešina Vojske Republike Srpske na području Sarajevsko-romanijske regije pukovnik Blagota Kovačević.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Komentari: 3

Senad

SDA je naša,država je naša, saveznike imamo u Srbima, šta hočete više?! hehehe

Plavi

Ma pametnom dosta kada bi taj kojeg vi navodite imao dio kolaca a da nista ne radi bio bi sretan i zato on i kaze nije pod ministarstvom Odbrane a kada se treba uknjiziti imovina onda ne moze :). Ko vam je kriv sto sve firme unistili pa bi sad malo da se ogrebete.

Plavi

Zavist je bolest i ne moze se lijeciti. Kao prvo mnogo je municije prodano preko Yugoimport SDPR, a kao drugo postoje standardi kako se oruzje izvoze i kome se moze izvoziti. Ovaj ko vam je rekao nema veze s vezom i pisete takve gluposti da covjek moze tesko povjerovati. Sve sto je prodano islo je legitimnim drzavama koje nisu pod sankcijama a za sta ce oni da koriste to je njihova stvar.

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije