BiH

SDA najavila napuštanje Savjeta ministara BiH

SDA najavila napuštanje Savjeta ministara BiH
SDA najavila napuštanje Savjeta ministara BiH

SARAJEVO - Stranka demokratske akcije povući će svoje ministre iz Vijeća ministara BiH ako predsjedvajući Nikola Špirić probije zakonske rokove za imenovanje Sadika Ahmetovića za novog ministra sigurnosti BiH.

Osim najave o povlačenju iz izvršne vlasti na državnom nivou predstavnici SDA juče su prezentirali i Prijedlog sporazuma o etničkoj zastupljenosti na rukovodećim pozicijama u instucijama BiH.

"Predsjedvajući Vijeća ministara BiH najavio je da neće imenovati ministra sigurnosti BiH dok se ne riješe imenovanja na drugim pozicijama. To je direktno kršenje Zakona o Vijeću ministara BiH koji je striktno propisao da SIPA i Centralna izborna komisija BiH imaju rok od 30 dana za provjeru kandidata", rekao je Halid Genjac, predsjednik Glavnog odbora SDA.

Naglasio je da potom predsjedavajući ima rok od dva dana da, po dobijanju mišljenja za kandidata za ministra, dokumentaciju dostavi Parlamentarnoj komisiji za provjeru članova Vijeća ministara BiH.

"Ako Špirić bude probio ove rokove, nama ne preostaje ništa drugo nego da povučemo svoje kadrove iz Vijeća ministara BiH", dodao je Genjac.

Špirić je ranije poručio da bez podrške SDA i Stranke za BiH imenovanju direkotora UIO i RAK-a neće biti ni imenovanja ministra sigurnosti.

Juče predstavljeni sporazum SDA odnosi se na etničku zastupljenost na glavnim pozicijama u institucijama čije šefove imenuju Vijeće ministara BiH, Predsjedništvo BiH i parlament BiH.

Prijedlogom je predviđeno da generalni sekretar Predsjedništva BiH, generalni sekretar Vijeća ministara BiH, direktor Direkcije za evropske integracije BiH, predsjednik Suda BiH, glavni državni tužilac, predsjednik VSTV, direktori OSA, SIPA, Granične policije, guverner Centralne banke, direktor Uprave za indirektno oporezivanje, Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka, Agencija za državnu službu i FIPA budu funkcije čiji će se čelnici rotirati.

"Po četiri od ovih 14 funkcija pripast će svakom od konstitutivnih naroda dok su dvije rezervisane za pripadnike ostalih. Postoji 61 institucija čije rukovodioce imenuju Vijeće ministara BiH, Predsjedništvo BiH i parlament BiH. Rukovodoci 14 institucija se imenuju po principu pariteta a ostali u skladu s nacionalnom zastupljenošću", precizirao je Senad Šepić, potpredsjednik SDA, dodavši da je Stranka za BiH načelno prihvatila ovaj sporazum, te da su i ostale stranke izrazile spremnost za razgovore.

Naglasio je da će ministar odbrane BiH Selmo Cikotić ovaj sporazum predložiti na prvoj narednoj sjednici Vijeća ministara BiH, a ako je predsjedvajući ne zakaže, onda će sporazum biti dostavljen svim članovima Vijeća.

Selmo Cikotić, ministar odbrane BiH, kazao je da su ministri iz SDA i Stranke za BiH stalno upozoravali predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH da ne krši nacionalni balans što je ignorisano.

"Špirić je prvo vezao imenovanje direkora RAK-a sa šefom SIPA. Pa kad je imenovan Mirko Lujić, odbijao je staviti na dnevni red glasanje o direktoru RAK-a. Isto se ponovilo i sa IDEEA te sa Agencijom za lijekove. Svaki put je imenovanje direktora RAK-a vezao s nečim pa onda nije proveo proceduru do kraja", istakao je Cikotić

Ponovljene optužbe za opstrukciju

Čelnici SDA ponovo su juče optužili predsjedavajućeg Vijeća ministara Nikolu Špirića da je svjesno osptruirao imenovanje Bošnjaka na rukovodeće pozicije čime je narušio nacionalni balans. Predsjednik GO Halid Genjac tvrdi da, prema Ustavu BiH, Bošnjaci trebaju biti na 26 rukovodećih pozicija a sad obnašaju 19. Srbima pripada 19 a trenutno imaju 25 rukovodećih pozicija, Hrvatima 11 a trenutno obnašaju 15 šefovskih funkcija. Kadrovi iz reda ostalih trebaju biti na čelu pet institucija a sad imaju samo jednu.

"Ponovo se pokušava zbuniti javnost pa se zbrajaju sve moguće funkcije, zbrajaju se pomoćnici ministara i direktori institucija što nema veze jedno sa drugim", rekao je Genjac.

Špirić poručio da ne pristaje na ucjene

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić odgovorio je juče da SDA može odmah da ispuni svoju prijetnju da će povući ministre ukoliko do 16. septembra ne bude imenovan ministar sigurnosti BiH.

"Pozivam ih da završimo posao. Insistiram da imenujemo ljude, jer su konkursi završeni. Nemam ništa protiv da, kada se kompletira dokumentacija, bude imenovan ministar. Poslije toga možemo razgovarati o principima daljih imenovanja, ali ja sam protiv toga da nas svaki put neko uslovljava, makar to bila i SDA. Poznat sam po tome da ne pristajem na ucjene",kazao je Špirić.

Rudo Vidović, potpredsjednik HDZ 1990, nije želio komentarisati jučerašnji prijedlog SDA o podjeli funkcija jer ga nije vidio.

"Moramo se dogovoriti o modelu raspodjele jer ćemo u suprotnom stalno dolaziti u probleme s imenovanjima", kazao je Vidović.

Mijo Krešić, član Predsjedništva HDZ BiH, u srijedu je izjavio da ova stranka zagovara princip dogovoranja o svemu pa i o podjeli funkcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije