BiH

SDA nije poslušala Izetbegovića, formirala vlast sa strankama trojke

SDA nije poslušala Izetbegovića, formirala vlast sa strankama trojke
Foto: Ustupljena fotografija | SDA nije poslušala Izetbegovića, formirala vlast sa strankama trojke

BIHAĆ - Skupština Unsko sanskog kantona izglasala je na svojoj sinoć održanoj vanrednoj sjednici novu Vladu USK na čijem čelu je Nijaz Hušić (SDA), a uspostavljena je i nova parlamentarna većina koju pored Stranke demokratske akcije čine Socijaldemokratska partija, Narod i pravda, te Pokret za modernu i autonomnu Krajinu, a novoj većini pridružila su se i dva poslanika Nezavisne evropske stranke, koja je na vlasti bila u poslednjih pet godina.

Time je okončan petogogodišnji mandat dosadašnjeg premijera Mustafe Ružnića (NES), koji je vijest o svojoj smjeni dočekao u Briselu, gdje je otputovao kao član delegacije Bosne i Hercegovine u razgovorima sa predstavnicima Evropske unije.

U sastavu nove vlade su još Dragan Polimanac, ministar pravosuđa i uprave, Armin Kardašević, ministar privrede, Zemina Kadirić , ministrica zdravstva, rada i socijalne politike, Denis Osmankić, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta, Almir Tutić, ministar za pitanja boraca i ratnih vojnih invalida, Danko Jakšić , ministar finansija, Almir Imširović, ministar za gradenje, prostomo uređenje i zaštitu okoliša, Mehmed Ćenanović, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Adnan Habibija, ministar unutrašnjih poslova.

Također, do promjene je došlo i u rukovodstvu Skupštine USK kojom će u narednom periodu predsjedavati Zikrija Duraković (POMAK).

Na ovaj način raskinuta je ranija koalicija između NES i SDA, a prema riječima Jasmina Musića, predsjednika Kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije, razlog je nemogućnost dogovora sa doskorašnjim partnerima.

Musić kaže kako su dvije političke partije u savez ušle kao ravnopravne, sa po osam skupštinskih poslanika, s tim da je NES-u pripalo mjesto premijera.

U međuvremenu, NES su napustila dvojica zastupnika, pa je SDA, kao snažniji partner, zahtijevala veće učešće u vlasti.

"Razgovarali smo mjesec dana intenzivno i nismo se moglo dogovoriti. Zbog toga smo bili prisiljeni da prekinemo naše partnerstvo i preuzmemo, kao najjači politički faktor, odgovornost za stanje u Unsko sanskom kantonu", istakao je Musić. On je potvrdio kako se ovome protivila centrala SDA i predsjednik te stranke, Bakir Izetbegović, ističući kako se na taj način razbija probosanski blok, ali je dodao kako druge alternative nije bilo.

S druge strane poslanici NES-a, tokom rasprave u Skupštini USK, navodili kako se radi o političkoj izdaji i zabijanju noža u leđa od strane SDA.

Također, interesantno je kako je imenovanje novog premijera i vlade podržao i Jasmin Hušić, jedini poslanik Naše stranke u Skupštini USK, uprkos protivljenju te partije, zbog čega su pokrenuli proceduru njegovog isključenja.

Zanimljivo je kako su NES-u, kako bi se pokušali zadovoljiti interesi donedavnih partnera, razmatrali i predlagali čak i povećanje broja ministarskih mjesta u Vladi USK.

Novi premijer ovoga kantona, Nijaz Hušić, istakao je kako će u narednom periodu vlada kojoj je na čelu akcenat u radu staviti na poboljšanje stanja u privredi i poljoprivredi, te unapređenju opšteg ekonomskog stanja na ovim prostorima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije