BiH

SDA odbija Čubrilovićev poziv, Čović još razmišlja

SDA odbija Čubrilovićev poziv, Čović još razmišlja
Foto: N.N. | SDA odbija Čubrilovićev poziv, Čović još razmišlja

BANJALUKA, MOSTAR - Poziv Nedeljka Čubrilovića, predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske, na dijalog s predstavnicima hrvatskog i bošnjačkog naroda, po svemu sudeći, neće naići na pozitivan odgovor, barem kada su u pitanju politički predstavnici iz Sarajeva.

Podsjećanja radi, Čubrilović je uputio poziv Bakiru Izetbegoviću, predsjedniku SDA, i Draganu Čoviću, predsjedniku HDZ BiH, da se, kao dva glavna lidera druga dva konstitutivna naroda, obrate na sjednici Narodne skupštine RS, koja bi trebalo da bude zakazana početkom februara, a na kojoj bi trebalo da se govori o najkrupnijim političkim pitanjima u BiH.

Istovremeno, pozivu za dijalog pridružio se i Radovan Višković, predsjednik Vlade RS, koji je svom federalnom kolegi Fadilu Novaliću predložio da dvije vlade održe zajedničku sjednicu.

"Polazeći od aktuelne političko-ekonomske situacije u BiH, predsjednik Višković smatra da bi na zajedničkoj sjednici dvije vlade trebalo da se razmatraju pitanja koja su od značaja za obje strane. Premijer Višković predložio je premijeru Vlade FBiH da zajednička sjednica bude održana između 1. i 5. februara, a mjesto i termin održavanja, kao i dnevni red bili bi naknadno dogovoreni", saopšteno je iz Vlade RS.

Sudeći prema prvim reakcijama, u SDA su Čubrilovićev poziv već gotovo pa odbili, dok je Čović najavio konsultacije među hrvatskim strankama u vezi s tim da li da prihvati poziv.

Naime, u SDA kažu da je mjesto za razgovor parlament BiH, a ne NS RS, te su poručili da je prvo potrebno osposobiti rad Predstavničkog doma BiH.

Adil Osmanović, potpredsjednik SDA, je za federalne medije izjavio da bi prije dolaska u NS RS trebalo povući zakone koje je taj parlament donio, a koje smatra protivustavnim.

"Tek onda se da razgovarati i o obraćanju u NS RS", rekao je Osmanović.

Očekuje se i reakcija federalne vlade o pozivu na zajedničku sjednicu, koju do zaključivanja ovog broja nismo dobili.

S druge, pak, strane, Čović je rekao da je uvijek spreman na razgovore.

"U komunikaciji smo s predstavnicima RS i našim prijateljima s kojima surađujemo uopće na razini BiH. Vidjet ćemo što je cilj razgovora i obraćanja i onda o tome zauzeti stajalište. Meni je kazano da smo pozvani kolega Izetbegović i ja iz FBiH, da li kao predsjednici stranaka ili kao predstavnici u Domu naroda ne znam, to ćemo još raspraviti. Osobno nemam ništa protiv da razgovaramo na svakoj lokaciji u BiH, u svakoj instituciji BiH, kako bismo vratili povjerenje u institucije BiH i kako bismo omogućili da one profunkcioniraju", rekao je Čović na pres-konferenciji u Mostaru.

Milan Petković, potpredsjednik Narodne skupštine RS, kaže za "Nezavisne novine" da uvijek podržava dijalog.

"Ja sam iz medija saznao da je predsjednik Čubrilović uputio taj poziv. Mi kao Predsjedništvo ili Kolegij nismo razgovarali na tu temu, tako da nemam detalje, ali u svakom slučaju uvijek ću podržati dijalog i razgovor koji nam je u BiH svima potreban", rekao je Petković. On kaže da bi na Čubrilovićevom mjestu radije organizovao skup ili okrugli sto kojem bi prisustvovali šefovi stranaka, ali da treba iskorisiti svaki poziv na razgovor.

Igor Crnadak, poslanik PDP-a u NS RS, je izjavio da nije održan ni Kolegijum NS RS, te da je poziv potpuno nelogičan.

"Apsurdan, nelogičan, neozbiljan potez Čubrilovića, ali svakome ko prati političku situaciju je jasno da to nije njegova ideja", rekao je Crnadak, optuživši Čubrilovića da ovo radi na nagovor Milorada Dodika, srpskog člana Predsjedništva BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije