BiH

SDA ponudila sporazum za izlazak iz krize u Kantonu Sarajevo

SDA ponudila sporazum za izlazak iz krize u Kantonu Sarajevo
Foto: Fena | SDA ponudila sporazum za izlazak iz krize u Kantonu Sarajevo

SARAJEVO - SDA je u petak, nakon još jednog neuspjelog pokušaja da se održi sjednica Skupštine Kantona Sarajevo, ponudila sporazum svim strankama u KS.

Kako je "Nezavisnim" rekao Mirza Čelik (SDA), kojeg je nova većina imenovala za predsjedavajućeg Skupštine, ali ta odluka još nije provedena, oni nude sporazum kojim bi, ako sve strane, odnosno stranke pristanu, sjednicom predsjedavala Smilja Viteškić iz Kluba srpskog naroda, koja je ujedno i najstariji poslanik, te bi onda bila zakazana sjednica na kojoj bi se donijele važne odluke i odblokirali procesi, posebno oni finansijske prirode.

Time bi se, kako u ponuđenom sporazumu tvrdi Čelik, riješio problem finansiranja Službe za zapošljavanje KS i Zavoda zdravstvenog osiguranja, ali i isplate plata budžetskim korisnicima u ovom kantonu.

Takođe, ovim sporazumom bile bi donesene odluke i o predsjedavajućem Skupštine KS imajući u vidu pismo Valentina Incka, visokog predstavnika, ali i član 30.b. Ustava KS, kojim je propisano da prvi parlamentarac i premijer KS ne mogu biti iz istog naroda.

Podsjetimo, krajem decembra prošle godine u Kantonu Sarajevo izabrana je nova većina, koju čine SDA, SBB, DF, BOSS i nezavisni poslanici koji su najavili rušenje Vlade KS i formiranje nove koju bi vodio Mario Nenadić iz reda hrvatskog naroda. Trenutno je na funkciji predsjedavajućeg Kantona Sarajevo Danijela Kristić takođe iz reda hrvatskog naroda.

S druge strane, Kristićeva ističe da ima nekoliko primjedbi na ovaj sporazum, a prva je ta što se Čelik potpisuje kao predsjedavajući, a on to nije.

"Ne možemo potpisati papir na kojem stoji da je Čelik predsjedavajući, jer on to nije. Poziva se na odluku (pismo) visokog predstavnika, što znači da bi je trebalo ispoštovati, jer ondje je jasno navedeno kako se bira predsjedavajući i iz toga je jasno da sam ja predsjedavajuća", kaže Kristićeva, koja ističe da su otvoreni za razgovor.

"Vidjećemo. Oni su trebali to prvo nama ponuditi pa onda iznijeti u medije. Tražimo ipak prvo razgovore, sastanak, pa ćemo onda vidjeti", kazala je Kristićeva.

Nakon ovoga Čelik je poslao ponovo isti prijedlog sporazuma, samo što je iz prijedloga izostavio imena predsjedavajućih, a naveo je samo poslaničke klubove.

Zvonko Marić, poslanik SBB-a, naglašava da sporazum može predstavljati važan korak ka razrješenju političke krize u kantonu.

"SBB će podržati svaki pokušaj da se deblokiraju svi procesi. Naravno, pod uvjetom da se ne zanemaruje činjenica da je došlo do promjene parlamentarne većine. Ovo što imamo na sceni je jeftina kupovina vremena, koja bi mogla imati teške posljedice. U ovim previranjima nema puno mjesta za argumente i činjenice. Pokrenuta je neviđena negativna energija, sa nevjerovatnom količinom ostrašćenosti. Ovo je neshvatljivo kada se ima u vidu da se u demokratskom svijetu bezbolno dešavaju promjene vlasti, a kod nas je to propraćeno sa toliko primitivizma, netolerancije, netrpeljivosti, a usuđujem se reći i mržnje! Meni je ovo nevjerovatno", ističe Marić za "Nezavisne".

Podsjećamo, zbog "pravnog haosa" u Kantonu Sarajevo tužilaštvo tog kantona formiralo je predmete u kojima se provjeravaju svi navodi koji dođu u ovu pravosudnu instituciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije