BiH

SDA traži da se teret migrantske krize rasporedi na cijelu teritoriju BiH

SDA traži da se teret migrantske krize rasporedi na cijelu teritoriju BiH
Foto: sda.ba | SDA traži da se teret migrantske krize rasporedi na cijelu teritoriju BiH

SARAJEVO - SDA insistira da se teret migrantske krize rasporedi na cijelu teritoriju BiH, a ne samo na područja na kojima su Bošnjaci većina, te od SNSD-a i HDZ-a traži da "prestanu sa opstrukcijama u donošenju neophodnih odluka na nivou BiH, koje će omogućiti bolje upravljanje migrantskom krizom".

Nakon današnje sjednice Kolegijuma SDA iz ove stranke je zatraženo da Tužilaštvo BiH "odmah pokrene postupak protiv ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske (Dragana Lukača) i drugih zvaničnika iz Srpske koji su javno priznali da pomažu migrantima u transportu prema Unsko-sanskom kantonu", ocijenivši to kao "krivično djelo".

U saopštenju iz SDA navodi se da ova stranka od institucija vlasti na svim nivoima traži da se u skladu sa svojim zakonskim obavezama uključe u rješavanje migrantske krize, te da Savjet ministara što prije obezbijedi uslove da se migrantskom krizom upravlja iz jednog centra, sa nivoa BiH.

"SDA da daje punu podršku planu za upravljanje migrantskom krizom koji je pripremio ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Selmo Cikotić", piše u saopštenju.

Od tužilaštava SDA traži da počnu rigoroznije procesuirati migrante koji narušavaju javni red i mir i krše zakone BiH, kao i da procesuiraju osobe uključene u prihvat i transport migranata i trgovinu ljudima.

U saopštenju SDA se navodi da nadležne institucije BiH, u skladu sa međunarodnim ugovorima, treba da počnu sa vraćanjem migranata u zemlje njihovog porijekla, a od organizacija, poput UNHCR-a i IOM-a traže odlučniji pristup, kao i veću tehničku i materijalnu pomoć institucijama BiH.

Iz SDA su ocijenili, da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nastavlja da "namjernom zamjenom teza pravda paternalističku i dvoličnu politiku koju Srbija vodi protiv BiH".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije