BiH

SDA traži od VSTS da za glavnog tužioca imenuje Bošnjaka

SDA traži od VSTS da za glavnog tužioca imenuje Bošnjaka
Foto: Ilustracija | SDA traži od VSTS da za glavnog tužioca imenuje Bošnjaka

SARAJEVO - Stranka demokratske akcije traži od Visokog sudkog tužilačkog savjeta Bosne i Hercegovine traži na funkciju glavnog tužioca BiH bude izabran Bošnjak, zaključak je sa sjednice Predsjedništva ove stranke.

Adil Osmanović, zamjenik predsjednika SDA, rekao je da stranka traži da da VSTS prilikom imenovanja glavnog državnog tužioca da vodi računa o nacionalnom balansu.

"Predsjedništvo SDA insistira da se prilikom imenovanja glavnog tužioca BiH uspostavi nacionalni balans time što će se na ovu funkciju imenovati Bošnjak. Očekujemo da Visoko sudsko i tužilačko vijeće imenuje osobu visokih moralnih i profesionalnih kvaliteta, koja nije pod utjecajem politike i koja će se znati suprotstaviti bilo kojoj vrsti pritisaka", rekao je Osmanović, prenosi "Avaz.ba".

Osmanović je, između ostalog, rekao da će, kada su u pitanju pregovori o formiranju Savjeta ministara, SDA u narednih 10 dana obaviti razgovore sa SNSD-om i da ova stranka neće praviti opstrukcije kada je u pitanju izbor predsjedavajućeg ovog tijela.

Govoreći o formiranju Federalne vlade, Osmanović je rekao da će ova stranka uputiti apelaciju Ustavnom sudu zbog odluke CIK-a o popunjavanju Doma naroda Parlamenta FBiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije