BiH

Pratite nas na Google news

SDP BiH će podnijeti krivične prijave protiv članova CIK-a BiH

SDP BiH će podnijeti krivične prijave protiv članova CIK-a BiH
Foto: N.N. | SDP BiH će podnijeti krivične prijave protiv članova CIK-a BiH
N.N.

SARAJEVO - Socijaldemokratska partija (SDP) BiH saopštila je da će, zbog moguće nezakonite preraspodjele kompenzacionih mandata u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH od Centralne izborne komisije BiH, podnijeti krivične prijave protiv svih članova te institucije.

“Kako bi se zadovoljio Ustav i Izborni zakon BiH, u Predstavnički dom Parlamenta FBiH iz svakog konstitutivnog naroda u saziv Parlamenta mora biti izabrano po četiri zastupnika. Ukoliko se desi da jednog od konstitutivnih naroda ima manje od ovog broja, Centralna izborna komisija je dužna da izvrši popunu nedostajućih mandata s kompenzacijskih listi političkih partija koje imaju takve kandidate, a sve u skladu s Ustavom FBiH i Izbornim zakonom BiH”, pojašnjavaju iz SDP-a BiH.

U saopštenju navode da nakon ovogodišnjih održanih Opštih izbora postoji identična situacija kao i nakon održanih izbora 2014. godine, a to je da u ovom Domu Parlamenta FBiH nedostaju izabrani zastupnici iz reda srpskog naroda.

“Prema našim saznanjima, CIK BiH planira da nakaradno i na svoju ruku, te, vjerovatno, u sadejstvu s vladajućim političkim strankama uradi preraspodjelu mandata. Tako bi nedostajući mandati bili popunjeni s kompenzacijskih listi stranaka, koje na svojim listama imaju kandidate iz reda srpskog naroda. Time bi se izvršila zamjena već izabranih kandidata sa nedostajućim kandidatima iz reda srpskog naroda unutar liste te političke stranke”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da to "praktično znači da bi SDP izgubio mandate koji mu pripadaju i platio cijenu svoje multietničnosti, nakaradnim tumačanjem Izbornog zakona od CIK-a BiH".

Ukoliko se to dogodi, SDP BiH navodi da će putem Apelacionog odjela Suda BiH tražiti doslovno provođenje Izbornog zakona i podnijeti krivične prijave protiv svih službenika koji su radili na pripremi ovakve odluke, kao i protiv svih članova Centralne izborne komisije, koji takvu odluku usvoje. 

“Očigledno je da je CIK BiH pod pritiskom vladajućih stranaka iz oba entiteta, jer bi tumačenjem iz 2014. godine, ove stranke izgubile mandate. Ovo je samo nastavak bezočne pljačke na proteklim izborima, na koju je CIK BiH zažmurio, a upravo zbog toga će SDP danas podnijeti žalbu i zahtjev za ponovnim brojanjem glasova za sve nivoe vlasti”, navodi se u saopšenju te stranke.  

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije