BiH

SDP pravi vlast sa SDA mimo odluke Glavnog odbora

SDP pravi vlast sa SDA mimo odluke Glavnog odbora
Foto: N.N. | SDP pravi vlast sa SDA mimo odluke Glavnog odbora

TUZLA - Od 48 članova KO SDP Tuzla, 44 su sinoć na sjednici izglasala da ova stranka formira vlast u Tuzlanskom kantonu sa SDA.

To se protivi opredjeljenjima Glavnog odbora SDP-a, koji je u februaru donio odluku da ne ide u koalicije s nacionalnim strankama.

Osam mjeseci od opštih izbora Tuzlanski kanton nema formiranu vlast. Iako je SDP dobio najviše glasova u kantonu, nije uspio ni sa kim formirati vlast, a sam ne može jer nema dovoljno ruku u Skupštini TK.

Odluku da uđe u koaliciju sa SDA, Enver Bijedić, predsjednik KO SDP Tuzla, pravda, kako kaže, ogromnim pritiskom glasača i članova stranke, koji su kazali da neće više nikada glasati za SDP ako ne bude u vlasti u ovom kantonu. On je kazao da ne zna kakve će biti sankcije od vrha stranke, ali da TK ne može više biti bez vlasti. Slično razmišlja i Edin Delić, predsjednik OO SDP-a Lukavac.

"Ne znam kakvi će biti stavovi sada iz Sarajeva. Niz stvari koje su se desile na kongresu su neprihvatljive za nas iz TK. Ono što smo mi doživjeli tamo, ne ponovilo se nikome. Je li moguće da neko u SDP-u shvati da se treba zaustaviti s tom antituzlanskom kampanjom", pita se Delić.

Iz SDA nisu krili likovanje zbog ove odluke SDP-a te su još jednom ponovili stav koji su imali od početka, a to je da SDP nije sposobna sama formirati vlast te da će to oni brzo riješiti ukoliko dobiju šansu.

"Treba da formiramo novu skupštinsku većinu, novo rukovodstvo, novu vladu TK do početka godišnjih odmora. Sigurno to neće trajati osam mjeseci kao što je trajalo u pokušaju formiranja SDP-a. Nakon toga, mi ćemo jasno kazati: Nismo u mogućnosti. I otići ćemo čestito u opoziciju ako ne uspijemo u ovom roku", rekao je Midhat Čaušević iz KO SDA TK.

Međutim, poslanici SDP-a u Skupštini TK su se oglasili saopštenjem za javnost i rekli da ni pod kojim uslovima neće prekršiti odluke Glavnog odbora i kongresa SDP-a, te neće, na način na koji to žele pojedinci u Kantonalnom odboru, isporučiti Tuzlanski kanton SDA.

Članovi Kluba poslanika SDP-a u Skupštini TK sjednicu Kantonalnog odbora ocijenili su nestatutarnom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije