BiH

SDP saopštio prijedlog za uspostavljanje građanskog bloka stranaka u BiH

SDP saopštio prijedlog za uspostavljanje građanskog bloka stranaka u BiH
Foto: N.N. | Pogledajte SDP-ov prijedlog za uspostavljanje građanskog bloka stranaka u BiH

SARAJEVO - Socijaldemokratska partija (SDP) BiH uputila je građanskim političkim strankama prijedlog Koalicionog sporazuma za uspostavljanje građanskog bloka stranaka u BiH u kojem se, između ostalog, definiše izborni program subjekata, nastup na Opštim izborima 2018. godine te postizborna saradnja i formiranje vlasti.

Portal Klix.ba imao je uvid u Koalicioni sporazum za uspostavljanje građanskog bloka stranaka u BiH koji je SDP uputio Demokratskoj fronti i Građanskom savezu.

U sporazumu piše da će svaki politički subjekt koji potpiše sporazum imati pravo na vlastiti izborni program za predstojeće izbore 2018. godine, ali da izborni programi stranaka trebaju biti u duhu političkog manifesta iz ovog sporazuma s tim da se ne moraju ograničavati isključivo na njega. Stranke koje odluče potpisati sporazum obavezaće se na zajednički nastup i saradnju na predstojećim izborima.

"Uzimajući u obzir da je Demokratska fronta bez konsultacija samoinicijativno kandidovala kandidata za člana Predsjedništva BiH, potpisnici su saglasni da svaki politički subjekt može imati kandidata za člana Predsjedništva BiH ili dati podršku jednom od kandidata iz građanskog bloka", piše u prijedlogu sporazuma.

Dalje se dodaje da uzimajući u obzir izborni sistem BiH i način raspodjele mandata i preslikavanje izborne volje građana u zakonodavne organe na svim nivoima vlasti, stranke potpisnice sporazuma opredijeljene su da je najefikasniji model za što veću zastupljenost stranaka ovog bloka u zakonodavnim organima, model više odvojenih lista za većinu izbornih jedinica.

"Za one izborne jedinice i kantone za koje se procijeni da sa više odvojenih listi ne možemo ostvariti kvalitetan rezultat može se formirati zajednička lista ili da stranke potpisnice mogu ustupiti mjesta na svojim listama drugih strankama potpisnicama Sporazuma, ukoliko procijene da je to u interesu stranaka i bloka. Stranke će odluku o ovom načinu predlaganja donijeti u procesu prijave kandidata nakon detaljne analize za svaku izbornu jedinicu i svaku stranku", navodi se u sporazumu.

Što se tiče postizborne saradnje i formiranja vlasti, u sporazumu stoji da su stranke saglasne da nakon izbora 7. oktobra 2018. godine ostaju privržene zajedničkom formiranju vlasti i jedinstvenog nastupa prema drugim strankama.

"Prilikom uspostave vlasti nakon oktobarskih izbora će voditi računa o stavljanju ideje iz Političkog manifesta Građanskog bloka u budući sporazum o stavljanju vlasti u BiH", piše u sporazumu.

Dalje se navodi da će stranke građanskog bloka voditi računa o izbornim rezultatima svake od stranaka, stručnim karakteristikama, menadžerskim sposobnostima, ideološkim opredjeljenjima i političkim kapacitetima predloženih kandidata za pozicije u izvršnoj vlasti", navodi se u sporazumu.

U završnim odredbama sporazuma piše kako su stranke građanskog bloka otvorene za prijem i drugih stranaka u ovaj politički blok uz saglasnost svih potpisnica sporazuma.

(NN/klix.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije