BiH

SDS ne ulazi u vlast sa SNSD-om

SDS ne ulazi u vlast sa SNSD-om
Foto: Srna | SDS ne ulazi u vlast sa SNSD-om

ISTOČNO SARAJEVO - Glavni odbor Srpske demokratske stranke (SDS) ne prihvata poziv SNSD-a za učešće u formiranju vlasti na nivou BiH, odnosno Savjeta ministara, izjavio je danas predsjednik SDS-a Vukota Govedarica.

Govedarica je rekao da je ovo jednoglasna odluka Glavnog odbora koji smatra da SDS treba da bude opozicija strankama poput SNSD-a, SDA i HDZ-a BiH. 

"Glavni odbor SDS-a ne prihvata ponudu SNSD-a za učešće u vlasti kada je u pitanju državni nivo vlasti i smatra da je u najboljem interesu stranke da SDS djeluje kao opoziciona politička organizacija onim strankama koje su okupljene na političkim principima i koji su definisini od SNSD-a, SDA i HDZ-a", rekao je Govedarica na konfererenciji za novinare u pauzi sjednice Glavnog odbora, koja se održava u Istočnom Sarajevu. 

Govedarica je dodao da je Glavni odbor jasno izrazio opredjeljenje da SDS, kao državotvorna politička organizacija, vodi odgovornu politiku koja će dati podršku svim kavlitetnim i prosperitetnim rješenjima od značaja za Republiku Srpsku. 

Prema njegovim riječima, Glavni odbor SDS-a učiniće sve kada je riječ o zaustavljanju odluka koje smatra štetnim za Republiku Srpsku i njen narod. 

"Nas u ovom trenutku ne interesuje nikakva funkcija, nikakva fotelja", rekao je Govedarica. 

U jednom od zaključaka Glavnog odbora SDS-a navodi se da je odluka Ustavnog suda BiH da proglasi neustavnim obilježavanje 9. januara kao Dana Republike Srpske politička, te ukazuje na neophodnost da sve političke organizacije u Narodnoj skupštini nađu razumno rješenje kojim će Republika Srpska zauzeti jasan stav kojim se ne može i neće odreći 9. januara kao Dana Republike. 

Govedarica je naveo da SDS osuđuje i odbacuje sve jučerašnje navode iz SDA kao retrogradne, jer ne doprinose pomirenju i suživotu koji je potreban BiH. 

"Povodom pravosnažne presude prvom predsjedniku SDS-a i Republike Srpske Radovanu Karadžiću smatramo da je presuda dala konačnu potvrdu i da je Međunarodni krivični sud pravde u Hagu politički instrument, nažalost, preko koga pojedini u BiH pokušavaju da naruše legitimitet i legalitet Republike Srpske i dovedu u pitanje opstanak Srpske i dejtonske BiH", naglasio je Govedarica. 

On je dodao da SDS traži samo jedno, međusobno uvažavanje i poštivanje svih unutar BiH s ciljem dostojanstvenijeg života njenih građana. 

Govedarica je napomenuo da se jedan od zaključaka Glavnog odbora odnosi na zahtjev Vladi Republike Srpske da u skladu sa rezultataima refrenduma za opoziv načelnika Teslića Milana Miličevića utvrdi prijedlog o raspuštanju lokalnog parlamenta i da tu inicijativu uputi na odlučivanje u Narodnu skupštinu. 

Glavni odbor SDS-a pozvao je Vladu Srpske da zaustavi sve radnje koje se odnose na privatizaciju preduzeća "Birač" iz Zvornik i da putem nadležnih institucija sprovede istragu o firmi "Batagon", utvrdi njen kredibilitet i porijeklo novca, te o svemu informiše Narodnu skupštinu, koja je pozvana da o ovom pitanju donese konačnu odluku. 

Govedarica je rekao da će GO SDS-a u nastavku ove sjednice rješavati unutarstranačka pitanja, odnosno utvrđivati kriterijume za rad Komisije za unutarstranačke izbore, procesa koji je počeo u feruaru i koji bi trebalo da bude okončan do kraja maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije