BiH

SDS podijeljen zbog kandidata za člana Predsjedništva BiH

SDS podijeljen zbog kandidata za člana Predsjedništva BiH
Foto: Arhiva | SDS podijeljen zbog kandidata za člana Predsjedništva BiH

BANJALUKA - Predsjedništvo SDS-a, na sjednici koja je zakazana za ponedjeljak, trebalo bi da izađe sa imenima kandidata za funkcije člana Predsjedništva BiH i ono što je izvjesno jeste da će Glavni odbor stranke na sjednici u prvoj polovini juna morati da odluči da li će u ovu trku ići Milan Miličević, načelnik opštine Teslić, ili Mirko Šarović, predsjednik stranke.

U ovom trenutku nije isključena mogućnost da samo članstvo predloži kandidata, što je i statutarna odredba ove stranke koja se nije uvijek poštovala, a i predstavnici opštinskih odbora imaju mogućnost da na samoj sjednici predlože nekog od kandidata za funkciju člana Predsjedništva BiH.

Zoran Latinović, generalni sekretar SDS-a, potvrdio je "Nezavisnim novinama" da će sjednica Predsjedništva SDS-a biti održana u ponedjeljak, te da je moguće da se izađe sa imenima kandidata, ali da ipak konačnu riječ daje Glavni odbor ove stranke, čiji je sastanak preliminarno planiran za 5. jun.

"Predsjedništvo SDS-a će odlučiti kada će biti održana sjednica Glavnog odbora i sa kojim dnevnim redom. U svakom slučaju, biće održana u prvoj polovini juna, jer već od 22. juna počinju teći rokovi Centralne izborne komisije BiH za dostavljanje lista i imena kandidata", rekao je Latinović.

Iz nekoliko izvora nam je potvrđeno da su kandidaturi najbliži Miličević i Šarović te da unutar samog SDS-a još nema dogovora u vezi s tim pitanjem, zbog čega se na terenu aktivno lobira za jednog ili drugog kandidata.

"Predsjedništvo stranke je više naklonjeno Šaroviću, ali podrška u Glavnom odboru je na strani Miličevića. Situacija se može promijeniti za dan s obzirom na to šta se dešava u stranci pa i to da se njih dvojica dogovore ko će biti kandidat. Članstvo hoće Miličevića i više je za njega, ali su funkcioneri stranke na strani Šarovića", ispričao je izvor "Nezavisnih novina".

Isti izvor navodi da se u javnosti mogu čuti i imena nekih drugih potencijalnih kandidata, ali da se zasad u samoj stranci "vaga" između dva imena, odnosno između Miličevića i Šarovića, te da treći tu nema šanse, osim ako bi svi stali iza tog trećeg, što je gotovo nemoguće očekivati.

Miličević nam je rekao da bi najbolje bilo da članstvo i opštinski odbori predlože kandidata te da je tako Statutom SDS-a i definisano te da to potvrdi Glavni odbor koji donosi odluke o najvažnijim pitanjima.

"I na sjednici Glavnog odbora mogu predložiti kandidata. Predsjedništvo SDS-a će sigurno dati svoj stav, u stvari može i ne mora dati svoj stav, jer je on savjetodavan, a odluku donosi Glavni odbor, gdje su predstavnici opštinskih i gradskih odbora. To je statutarna odredba i nije uvijek tako bilo", rekao je Miličević za "Nezavisne novine".

Još ranije, Miličević je isticao da je SDS odavno, i to početkom godine, trebalo da izađe sa imenom kandidata kako bi imao vremena da se posveti kampanji i da ga javnost upozna, međutim sa njegovim mišljenjem nisu se slagali u SDS-u, u kojem će, kako stvari sada stoje, kao i pred svake izbore i kandidature biti veoma burno.

SDS-ovog kandidata podržaće i PDP, koji je krajem prošle godine istakao kandidaturu Jelene Trivić za jednu od dvije inokosne funkcije, a na kraju je odlučeno da ta kandidatura bude za predsjednika Republike Srpske, tako da je SDS-u ostalo da da kandidata za člana Predsjedništva BiH.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije