BiH

SDS traži ostavku ministra privrede RS

SDS traži ostavku ministra privrede RS
Foto: SDS | SDS traži ostavku ministra privrede RS

ISTOČNO SARAJEVO – Srpska demokratska stranka (SDS) zatražila je danas smjenu ministra privrede i preduzetništva u Vladi Republike Srpske Vjekoslava Petričevića.

Kao obrazloženje za smjenu, SDS navodi da je stanje u privrede u prošloj godini najlošije u poslednjih deset godina i da je u 2019. godini zabilježen pad industrijske proizvodnje od čak 11,4 odsto

"Od 29 privrednih oblasti koje smo promatrali u 2019. negativan rast je zabilježen u njih 19, što je zaprepašćujuće. Naročito je izražen pad u proizvodnji električne energije, a pad imamo i u drvnoj i industriji kože i tekstila, veoma je zabrinjavajuće stanje u rafineriji Brod" , kazao je Lazar Mirkić, predsjednik Resornog odbora za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo SDS.

On je poručio da SDS smatra da je za ovakvo stanje odgovorna Vlada , a prije svega resorni ministar i da je podnošenje ostavke najmanje što se od njega može tražiti, te da ga, u slučaju da to ne učini sam, pod hitno treba razrješiti dužnosti premijer.

Mirkić je istakao da  je u Republici Srpskoj stvoren nepovoljan privrednom ambijentu, o čemu najbolje govori odnos  tranih investicija u BiH.

 "Od 700 miliona evra koje su strane investicije iznosile u 2019, samo je 45 miliona  investirano u Republiku Srpsku, a sve ostalo u Federaciju BiH", kazao je Mirkić.

Član Resornog odbora za privredu i finansije SDS Marko Đogo je rekao da je pored pada prerađivačke industrije  u Republici Srpskoj zabilježen i pad izvoza za tri odsto.

"Mi iz SDS smo upozoravali na ovaj scenarij. Svako ko je želio objektivno da sagleda ekonomsko okruženje, prije svega pad industrijske potražnje, i problem sa odlivom radne snage,  mogao je vidjeti da je situacija sve nepovoljnija", kazao  je Đogo.

                                                                                    

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije