BiH

SIPA pretresa prostorije 15 pravnih lica

SIPA pretresa prostorije 15 pravnih lica
Foto: Ilustracija | SIPA pretresa prostorije 15 pravnih lica

SARAJEVO - U nastavku aktivnosti u okviru operativne akcije kodnog naziva 'Zadruga', policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) vrše pretrese službenih prostorija 15 pravnih lica na području Sarajeva, Mostara, Livna, Konjica, Širokog Brijega, Tuzle, Gradačca, Donjeg Vakufa i Zenice.

Pretresi se vrše po Naredbi Kantonalnog suda Kantona Sarajevo, zbog sumnje u izvršenje krivičnog djela ''Organizovani kriminal'' u vezi sa krivičnim djelima ''Pranje novca'', ''Zloupotreba službenog položaja'', "Krivotvorenje isprave" i "Nedozvoljeno korištenje ličnih podataka".

Kako se navodi u saopštenju SIPA, tokom realizacije navedenih aktivnosti, u koordiniciji sa Kantonalnim tužilaštvom Kantona Sarajevo i Kantonalnim sudom u Sarajevu, izdejstvovane su tri usmene naredbe za pretres koje se odnose na dva pravna lica i jedan stambeni porodični objekat.

"Navedene aktivnosti policijski službenici SIPA provode se u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a Kantona Sarajevo, MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona, MUP-a Kantona 10, MUP-a Zapadno-hercegovačkog kantona, MUP-a Tuzlanskog kantona, MUP-a Srednjobosanskog kantona i MUP-a Zeničko-dobojskog kantona", stoji u saopštenju.

Napominjemo da su u okviru predmeta 'Zadruga' u prethodnom periodu policijski službenici SIPA realizovali dvije operativne akcije u koordinaciji i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo.

Takođe, SIPA je u sklopu nastavka saradnje sa Kantonalnim tužilaštvom Kantona Sarajevo po navedenom predmetu podnijela Izvještaj o počinjenim krivičnim djelim i izvršiocima protiv dva fizička i dva pravna lica zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo ''Pranje novca'', na način da su prijavljena fizička lica u periodu od 2010. godine do 2017. godine osnovali dva pravna lica kao agencije za posredovanje u zapošljavanju, putem kojih su, po osnovu fakturisanja usluga, koje stvarno nisu izvršene, omogućili prikrivanje prirode, izvora i porijekla novčanih sredstava u ukupnom iznosu od 51.765.502 KM koja su stečena krivičnim djelima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije