BiH

SIPA saslušala Irenu Hadžiabdić zbog ovjere kandidature Fikreta Abdića

SIPA saslušala Irenu Hadžiabdić zbog ovjere kandidature Fikreta Abdića
Foto: Ilustracija | SIPA saslušala Irenu Hadžiabdić zbog ovjere kandidature Fikreta Abdića

SARAJEVO - Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) saslušala je u prostorijama Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine predsjednicu (CIK BiH) Irenu Hadžiabdić na okolnosti kandidature Fikreta Abdića na lokalnim izborima u BiH 2016. godine.

Osim Hadžiabdić, saslušan je i član CIK-a Stjepan Mikić.

Kako "Radiosarajevo.ba" prenosi riječi portparolke CIK-a Makside Pirić, Hadžiabdićeva je saslušana prošle sedmice zajedno s članom CIK-a Stjepanom Mikićem.

"SIPA je uz prisustvo svjedoka njih dvoje saslušala u sjedištu CIK-a, a vezano je za predmet ovjere kandidature Fikreta Abdića na lokalnim izborima 2016. godine. Odluku kojom je ovjerena kandidatura, već ranije je potvrdio Sud BiH i utvrdio da je CIK postupio u skladu sa zakonom i da nije bilo smetnji za ovjeru. Posebno je predsjednica naglasila, u svojstvu svjedoka, da u vrijeme ovjere kandidatske liste Fikreta Abdića nije bila predsjednica već članica CIK-a, kao i Stjepan Mikić", rekla je Pirićeva.

U vrijeme ovjere kandidatske liste Fiketa Abdića na lokalnim izborima 2016. godine, predsjednik CIK-a bio je Ahmed Šantić.

Iz SIPA je takođe potvrđeno da je predsjednica CIK-a BiH Irena Hadžiabdić u predmetu Fikret Abdić saslušana na zahtjev Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

Fikretu Abdiću je u junu 2016. godine istekla petnaestogodišnja kazna za ratne zločine, koju je izdržavao u Hrvatskoj. On je kao kandidat Laburističke stranke ostvario pobjedu za načelnika Velike Kladuše s nešto više od 9.000 glasova.

(Radiosarajevo.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije