BiH

Protjerani zbog terorizma pa pušteni na slobodu

Protjerani zbog terorizma pa pušteni na slobodu
Foto: Ilustracija | SIPA saslušala bh. državljane deportovane iz Njemačke

SARAJEVO - Trojica bh. državljana, koji su protjerani iz Njemačke zbog povezanosti s terorističkim djelovanjem, ispitana su po dolasku u BiH, a zatim i puštena na slobodu, saznaju "Nezavisne".

Iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) potvrđeno nam je da su kroz međunarodnu saradnju zaprimili informaciju o readmisiji. Ta trojica ljudi su potom u četvrtak, u 13 sati, letom iz Dizeldorfa transportovana u Sarajevo.

"Shodno tome, u četvrtak je na Međunarodnom aerodromu Sarajevo izvršena readmisija tih lica od strane nadležnih organa Njemačke i Granične policije BiH", rekli su za "Nezavisne" iz SIPA.

Nakon toga su policajci SIPA, u službenim prostorijama Granične policije BiH, obavili razgovor s ovim licima u vezi s readmisijom.

"SIPA nastavlja preduzimati mjere i radnje iz svoje nadležnosti", rekli su iz SIPA.

I iz Ministarstva bezbjednosti BiH rekli su da je BiH prihvatila tri bh. državljanina po Sporazumu o readmisiji s Njemačkom.

"Dalje postupanje u vezi sa sumnjama zbog kojih su vraćeni iz Njemačke u nadležnosti je bezbjednosnih i pravosudnih institucija u BiH", kažu iz Ministarstva bezbjednosti BiH.

Njemački mediji objavili su da su bezbjednosne snage njemačke pokrajine Rajne-Vestfalije deportovale ta tri državljanina BiH.

Prema saopštenju njemačkog Ministarstva za djecu, porodicu, izbjeglice i integraciju, trojica državljana BiH su planirala napad u ime terorističke organizacije Islamska država (IS)

"Borba protiv ekstremista će se nastaviti i u budućnosti", rekao je resorni njemački ministar Joakim Štamp, komentarišući deportaciju trojice državljana BiH.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije