BiH

SNSD i SDP dogovorili zakone o imovini i Elektroprenosu BiH

SNSD i SDP dogovorili zakone o imovini i Elektroprenosu BiH
SNSD i SDP dogovorili zakone o imovini i Elektroprenosu BiH

SARAJEVO - Delegacije SNSD-a i SDP-a, koje predvode lideri stranaka Milorad Dodik i Zlatko Lagumdžija, usaglasile su danas u Sarajevu tekst prijedloga zakona o državnoj i vojnoj imovini i prijedloga zakona o preduzeću "Elektroprenos BiH".


Dodik i Lagumdžija su uvjereni da imaju parlamentarnu većinu za usvajanje ova dva prijedloga zakona u parlamentu BiH.

Dodik je rekao novinarima da zakon o državnoj i vojnoj imovini rješava pitanje statusa OHR-a i probleme deblokade Akcionog plana za članstvo u NATO.

On je istakao da je problem "Elektroprenosa" mogao da bude riješen i ranije, te dodao da je sada postignut kompromis.

U Sarajevu je danas razgovarano i o sastanku u Briselu, odnosno kako da svi njegovi učesnici daju doprinos da se 10. oktobra u Brisel dođe sa usaglašenim rješenjem za "Sejdić i Finci" i mehanizam koordinacije.

Dodik da je rekao da je ključno pitanje kada je riječ o odluci "Sejdić i Finci" sada na federalnim partnerima, ali je i Republika Srpska spremna da bude od koristi.

Na sastanku je bilo riječi i o zajedničkim ulaganjima u sliv Srednja Drina.

Dodik je rekao da je ovaj projekat isplativ samo u varijanti kada je dogovoren sa italijanskim partnerom.

"Projekat ima perspektivu i ovo je jedini način da se nešto napravi na Drini", rekao je Dodik.

Govoreći o aktuelnom ministru spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirku Šaroviću, Dodik je rekao da će on biti smijenjen sa te funkcije za 15 dana i da će se ovo pitanje brzo naći na sjednici parlamenta BiH.

Sastanak delegacija SNSD-a i SDP-a počeo je nešto prije 11.00 časova. Delegaciju SNSD-a činili su i međunarodni sekretar Željka Cvijanović i član Izvršnog odbora stranke Sredoje Nović, a u delegaciji SDP-a bili su i potpredsjednik stranke Damir Hadžić i član Predsjedništva te partije Nermin Nikšić.

USVAJANJE ZAKONA O DRŽAVNOJ I VOJNOJ IMOVINI ZA 15 DANA

Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija rekao je da će se tekst prijedloga zakona o državnoj i vojnoj imovini naći pred Savjetom ministara naredne sedmice i da očekuje da bi u narednih 15 dana mogao da bude usvojen u Parlamentarnoj skupštini BiH po hitnoj proceduri.
Lagumdžija je rekao novinarima da će na osnovu dogovora premijera Republike Srpske Željke Cvijanović i Federacije BiH Nermina Nikšića, uskoro biti izabrana nova uprava i sačinjen investicioni plan "Elektroprenosa".

Tekst prijedloga zakona pripremila je radna grupa Savjeta ministara, kojom predsjedava Bariša Čolak, a član je Sredoje Nović.

U Sarajevu je danas razgovarano i o sastanku u Briselu, odnosno kako da svi njegovi učesnici doprinesu da se 10. oktobra u Brisel dođe sa usaglašenim rješenjem za odluku "Sejdić i Finci" i mehanizam koordinacije.

Lagumdžija je rekao da su stavovi o ovim pitanjima približeni.

On je rekao da su zajednička ulaganja u sliv srednja Drina projekat vijeka, na kojem će raditi vlade Republike Srpske i Federacije BiH.

"Našli smo danas formulu da i Srbija i BiH treba da rade zajedno na Drini, uz saradnju sa stranim partnerima", rekao je Lagumdžija.

Lagumdžija je rekao da će se organi stranke odrediti o tome kako će o smjeni aktuelnog ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića glasati poslanici SDP-a.

POČEO SASTANAK SNSD-a I SBB-a

Sastanak delegacija SNSD-a i SBB-a, koje predvode lideri stranaka Milorad Dodik i Fahrudin Radončić, počeo je u sjedištu SBB-a u Sarajevu.
Delegaciju SNSD-a čine i međunarodni sekretar Željka Cvijanović i član Izvršnog odbora stranke Sredoje Nović, a u delegaciji SBB-a su stranački funkcioneri Edita Đapo i Fehim Škaljić.

Izjave se očekuju nakon sastanka.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije