BiH

SNSD pozvao SDS da se izjasni o inicijativi za smjenu Savjeta ministara

SNSD pozvao SDS da se izjasni o inicijativi za smjenu Savjeta ministara
SNSD pozvao SDS da se izjasni o inicijativi za smjenu Savjeta ministara

SARAJEVO - Klub poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH uputio je Klubu poslanika SDS-a inicijativu za glasanje o nepovjerenju Savjetu ministara BiH.

Klub poslanika SNSD-a pozvao je kolege iz SDS-a da se pridruže ovoj inicijativi i da do 19. aprila, do početka sjednice Kolegijuma Predstavničkog doma, svojim potpisima potvrde saglasnost da bi inicijativa mogla da bude upućena u parlamentarnu proceduru.

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a Staša Košarac rekao je da je cilj ove inicijative da se postigne bar minimum političkog jedinstva poslanika iz Republike Srpske na pitanjima od značaja za Srpsku i njen narod.

On je dodao da su u obrazloženju inicijative korišteni stavovi o vanrednoj sjednici Savjeta ministara od 7. aprila koje su u javnosti prezentovali najviši funkcioneri SDS-a.

Košarac je podsjetio da je 7. aprila održana vanredna sjednica Savjeta ministara na kojoj je, telefonskim putem, većinom glasova utvrđen set reformskih zakona, koji su upućeni u parlamentarnu proceduru.

Ovi zakoni su usvojeni u Domu naroda 7. aprila po hitnoj proceduri, a 20. aprila trebalo bi da budu razmatrani i na sjednici Predstavničkog doma.

Košarac je rekao da su u međuvremenu srpski ministri u Savjetu ministara BiH, posebno Mirko Šarović i Dragan Mektić, doveli u pitanje legalitet vanredne sjednice Savjeta ministara BiH.

Mektić je tu sjednicu nazvao skandaloznom i ilegalnom, tvrdeći da ona nema pravnu snagu, a Šarović je nazvao nepostojećeom, kao i predsjednik SDS-a Vukota Govedarica.

Ukoliko su tvrdnje srpskih ministara tačne, kaže Košarac, riječ je o ignorantskom i ponižavajućem odnosu predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Denisa Zvizdića prema predstavnicima srpskog naroda u toj instituciji, ali i o skandalu bez presedana, budući da je jedan od dva doma parlamenta BiH već usvojio prijedloge zakona koji su, kako to tvrde najviši funkcioneri SDS-a, usvojeni na ilegalnoj ili nepostojećoj sjednici.

Košarac je upozorio da ovo nije prvi put da Savjet ministara BiH i predsjedavajući Zvizdić ignorišu i omalovažavaju stavove institucija Republike Srpske i srpskih minstara u Savjetu ministara BiH.

"Podsjetiću i na činjenicu da SNSD nikada nije podržavao Zvizdića, posebno kada imamo u vidu njegovu politiku i želju da potpuno ignoriše Republiku Srpsku i njene institucije, a najbolji primjer za to je tajna sjednica Savjeta ministara kada je utvrđen nakardni mehanizam koordinacije u kojem je Republika Srpska bila potpuno nevidljiva", istakao je Košarac, dodavši da postoje potpuno opravdani razlozi za upućivanje prijedloga za glasanje o nepovjerenju Savjetu ministara BiH.

Inicijativu su potpisali svi poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac, Lazar Prodanović, Dušanka Majkić, Nikola Špirić, Milica Marković i Miroslav Milovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije