BiH

Šalenberg: EU ne treba da Balkan gleda "lupom", a Kijev "kroz ružičaste naočare"

Šalenberg: EU ne treba da Balkan gleda "lupom", a Kijev "kroz ružičaste naočare"
Foto: Tanjug | Šalenberg: EU ne treba da Balkan gleda "lupom", a Kijev "kroz ružičaste naočare"

LONDON - Lideri EU treba da tretiraju BiH ravnopravno sa Ukrajinom kada se radi o pregovorima o pristupanju bloku i ne treba da favorizuju Kijev u odnosu na Balkan kada budu odlučivali o otvaranju pristupnih pregovora, izjavio je ministar spoljnih poslova Austrije Aleksandar Šalenberg.

On je u intervjuu za list "Fajnanšel tajms", prenosi Srna, upozorio Brisel da ne treba da gleda Balkan "lupom", dok Kijev posmatra "kroz ružičaste naočare", te da bi takav stav EU predstavljao "geopolitičku katastrofu".

"Ne možete određenu grupu usmjeriti u brzu traku, a ostale u sporu", rekao je Šalenberg.

Naglasio je da je ključno da se i BiH i Ukrajina "usidre u orbitu EU", radi borbe protiv "ruskog uticaja".

Prema njegovim riječima, jednako je važno jačanje stabilnosti u Istočnoj i Jugoistočnoj Evropi.

"Naš geostrateški seizmograf ide u oba smjera", naveo je Šalenberg.

Na pitanje da li Austrija razmatra da stavi veto na pristupne pregovore sa Ukrajinom ukoliko i BiH ne dobije zeleno svjetlo za razgovore, Šalenberg je napomenuo da diskusije "već idu u pravom smjeru".

"Međutim, ne treba da stvaramo problem u regionu koji čeka 20 godina i dajemo mu još jednu prepreku za preskakanje. Kao što je /albanski premijer/ Edi Rama rekao, ako ga dobro citiram: 'Zar je potrebno da započnemo rat na Balkanu da bismo dobili vašu pažnju?' Biće veoma oštra debata i želimo da signali budu jednaki u oba smjera, iz geostrateških razloga", istakao je Šalenberg.

Šalenberg je rekao da EU "ne treba da dozvoli Rusiji i Kini da izgrade svoj uticaj u regionu", uključujući kroz infrastrukturne projekte, koje bi trebao da finansira Brisel.

"Moramo da pošaljemo signal trećim stranama da su te zemlje naše, dio naše porodice", naglasio je Šalenberg.

Govoreći o zastoju pristupnih pregovora sa Srbijom, Šalenberg ja izjavio da se "ništa ne pomjera za narod Srbije" i da se prvi put desilo da ankete pokazuju da u Srbiji većina stanovništva više ne podržava EU.

"To bi trebalo da nam bude alarm. Gubimo ih", upozorio je Šalenberg.

Šalenberg, koji je veliki zagovarač proširenja EU, smatra da je Uniji potreban drugačiji pristup u odnosu na ranije priširivanje 2004, 2007. i 2013. godine.

On je dodao da Ukrajina, u slučaju održavanja starog pristupa, vjerovatno nikada ne bi bila dio EU.

Lideri EU odlučiće na samitu sredinom decembra da li će formalno odobriti početak pristupnih pregovora sa Ukrajinom i Moldavijom.

Evropska komisija predložila je ranije ovog mjeseca da se započnu pregovori sa Ukrajinom i Moldavijom, dok je za BiH rečeno da će započeti pregovore "tek kada se ostvari određen stepen ispunjavanja kriterijuma za članstvo". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije