BiH

Salihović ostaje tužilac, ali ne i glavni

Salihović ostaje tužilac, ali ne i glavni
Foto: NN | Salihović ostaje na mjestu tužioca Tužilaštva BiH

SARAJEVO - Drugostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH odbacila je žalbu Gorana Salihovića, nekadašnjeg glavnog tužioca Tužilaštva BiH, te potvrdila raniju odluku Prvostepene disciplinske komisije, kojom je on s pozicije glavnog tužioca premješten na mjesto tužioca Tužilaštva BiH.

Drugostepena komisija je, odlučujući po žalbi Salihovića, ali i njegovog punomoćnika, te žalbi Kancelarije disciplinskog tužioca, utvrdila da su te žalbe neosnovane.

Prvostepena disciplinska komisija za tužioce je, podsjetimo, donijela odluku kojom se utvrđuje disciplinska odgovornost Salihovića za prekršaje poput ponašanja koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti.

"Protiv odluke Drugostepene komisije VSTS BiH može se uložiti žalba u roku od osam dana od dana prijema odluke", saopšteno je iz VSTS-a.

Salihović je, podsjetimo, suspendovan u septembru prošle godine, kada je protiv njega pokrenut disciplinski postupak. Uporedo je protiv njega pokrenuta i krivična istraga u Tužilaštvu BiH, koja je još u toku.

Salihovića će, po nezvaničnim saznanjima, tužioci saslušati u petak u tuzlanskoj bolnici, gdje je trenutno na liječenju.

On je kazao da je uložena apelacija Ustavnom sudu zbog "nepravilnosti u odlukama" Prvostepene i Drugostepene disciplinske komisije VSTS-a, prema kojim bi trebalo da bude smijenjen s pozicije glavnog tužioca.

Salihović je naveo da se odluka Ustavnog suda očekuje u srijedu, a ovu informaciju je potvrdio i njegov branilac Rifat Konjić.

"Nadam se odluci Ustavnog suda i da to može biti prekrenica za čitavo pravosuđe da stanemo na noge i da krenemo ponovo", naveo je Salihović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije