BiH

Pratite nas na Google news

Salkić: Bošnjaci nisu problem, već oni koji žele da nam uskrate prava

Salkić: Bošnjaci nisu problem, već oni koji žele da nam uskrate prava
Foto: Arhivska fotografija | Salkić: Bošnjaci nisu problem, već oni koji žele da nam uskrate prava
Fena

BANJALUKA – Bošnjaci neće prihvatiti nikakve promjene Ustava, koje će značiti destrukciju ionako minimalnih prava koja imamo u RS, upozorio je danas potpredsjednik RS Ramiz Salkić.

Podsjeća da se ovih dana ponovo otvara pitanje promjene Ustava RS i vrši medijski spin kako su Bošnjaci i Vijeće naroda problem.

"Bošnjaci u tom entitetu ne traže ništa više nego drugi građani. Mi nismo problem. Problem su oni koji misle da mi ovdje možemo živjeti s manjim pravima u odnosu na druge građane", naglasio je Salkić za Fenu.

Ustav RS ostavlja mogućnost Bošnjacima, pa i Hrvatima, da djelomično zaštite svoje interese kroz Vijeće naroda i ta mogućnost je, kaže, najočitija kod promjene Ustava.

"Mi smo bili prije, a i sada smo za ukidanje smrtne kazne, jer nisu Bošnjaci tu odredbu ni unijeli u Ustav RS. Za nas nije sporno da Banjaluka bude administrativni centar entiteta, samo se mora definisati način funkcionisanja i zastupljenost u tom administrativnom centru", precizirao je.

Trenutni Ustav, kako ukazuje, nikada nije u potpunosti ispoštovan u segmentu poštivanja zastupljenosti naroda prema popisu iz 1991. godine.

"Nikada nije ispoštovana odredba o pravu naroda da odredi ime svog jezika, niti se poštuje pred Ustavnim sudom procedura o zaštiti vitalnog nacionalnog interesa.  Dobro bi bilo da organi RS počnu poštivati postojeći ustav kao preduslov za stvaranje ambijenta za njegovu promjenu", ukazao je Salkić.

Najčitanije