BiH

Pratite nas na Google news

Salkić: Bošnjaci nisu problem, već oni koji žele da nam uskrate prava

Salkić: Bošnjaci nisu problem, već oni koji žele da nam uskrate prava
Foto: Arhivska fotografija | Salkić: Bošnjaci nisu problem, već oni koji žele da nam uskrate prava
Fena

BANJALUKA – Bošnjaci neće prihvatiti nikakve promjene Ustava, koje će značiti destrukciju ionako minimalnih prava koja imamo u RS, upozorio je danas potpredsjednik RS Ramiz Salkić.

Podsjeća da se ovih dana ponovo otvara pitanje promjene Ustava RS i vrši medijski spin kako su Bošnjaci i Vijeće naroda problem.

"Bošnjaci u tom entitetu ne traže ništa više nego drugi građani. Mi nismo problem. Problem su oni koji misle da mi ovdje možemo živjeti s manjim pravima u odnosu na druge građane", naglasio je Salkić za Fenu.

Ustav RS ostavlja mogućnost Bošnjacima, pa i Hrvatima, da djelomično zaštite svoje interese kroz Vijeće naroda i ta mogućnost je, kaže, najočitija kod promjene Ustava.

"Mi smo bili prije, a i sada smo za ukidanje smrtne kazne, jer nisu Bošnjaci tu odredbu ni unijeli u Ustav RS. Za nas nije sporno da Banjaluka bude administrativni centar entiteta, samo se mora definisati način funkcionisanja i zastupljenost u tom administrativnom centru", precizirao je.

Trenutni Ustav, kako ukazuje, nikada nije u potpunosti ispoštovan u segmentu poštivanja zastupljenosti naroda prema popisu iz 1991. godine.

"Nikada nije ispoštovana odredba o pravu naroda da odredi ime svog jezika, niti se poštuje pred Ustavnim sudom procedura o zaštiti vitalnog nacionalnog interesa.  Dobro bi bilo da organi RS počnu poštivati postojeći ustav kao preduslov za stvaranje ambijenta za njegovu promjenu", ukazao je Salkić.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije