BiH

Pratite nas na Google news

Salkić: Vijeće naroda RS treba da dobije nadležnosti kao Dom naroda FBiH

Salkić: Vijeće naroda RS treba da dobije nadležnosti kao Dom naroda FBiH
Foto: Ilustracija | Salkić: Vijeće naroda RS treba da dobije nadležnosti kao Dom naroda FBiH
N.N.

Ramiz Salkić, potpredsjednik Republike Srpske reagovao je na izjave predsjednika Milorada Dodika o razmatranju ukidanja Vijeća naroda Republike Srpske ukoliko Klub Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH ne bude popunjen, poručivši da je potrebno ukinuti asimetrična rješenja u ustavima entiteta.

Ramiz Salkić je izjavio da Vijeće naroda u Republici Srpskoj treba da dobije nadležnosti kakve ima i Dom naroda u entitetu FBiH, "jer samo takvo Vijeće naroda može obezbijediti zaštitu interesa Bošnjaka i Hrvata u Republici Srpskoj".

Uz to, dodao je, u Ustavu je potrebno ojačati i poziciju potpredsjednika u RS, kako bi imala istu snagu kao i pozicija potpredsjednika u FBiH, ali i ukinuti asimetrična rješenja u ustavima entiteta, jer su sva tri naroda konstitutivna na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine.

Salkić je naveo da trenutni kapacitet Vijeća naroda ne predstavlja prijetnju za opstrukciju rada Vlade i Narodne skupštine RS.

"Jer, da nije tako, Vlada i NSRS ne bi mogle donositi zakone koji su suprotni interesima nesrba na ovom prostoru. Bošnjacima u ovom entitetu niko ništa ne poklanja, već suprotno od toga, Bošnjacima se uzurpiraju prava na jezik, zaposlenje i jednak tretman u društvu. U ovom trenutku niko nema kapaciteta za promjenu ustava entiteta RS bez dogovora upravo sa Bošnjacima, osim ako se ne pristupi potpunom pravnom nasilju, što ne bi bio prvi put na prostoru ovog entiteta. Pozivamo predstavnike srpskog naroda na dijalog, uz uvažavanje interesa svih građana na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine. Ucjene i prijetnje nikad nisu donosile dobro bilo kome, bez obzira na trenutne odnose snaga", kazao je Salkić.

Podsjećamo, novoizabrani srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će Republika Srpska, ako ne bude popunjen Klub Srba u Domu naroda Parlamenta Federaciji BiH (FBiH), pristupiti ustavnim promjenama i ukinuti Vijeće naroda. Opširnije o Dodikovoj izjavi pročitajte na OVOM LINKU.

(Klix.ba)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Baby Centar jedinstveno mjesto koje i u Banjaluci okuplja roditelje i mališane

Marketing tim / 06.07.2020 11:58

Baby Centar je jedinstven projekat pokrenut 2009 godine gdje je prateći svjetske trendove kreiran jedinstven prodajno-edukativni centar u Banjaluci, Sarajevu i Tuzli. Baby Centar nudi sve na jednom mjestu što je potrebno za trudnice, dojilje i djecu do školskog uzrasta.

N.N. | Baby Centar jedinstveno mjesto koje i u Banjaluci okuplja roditelje i mališane

"Naša misija je da budemo najbolji prijatelji mališanima, ali prije svega roditeljima koji imaju jako 'težak posao'. Biti roditelj jedan je od najzahtjevnijih i najtežih poslova, što znači znači ići putem koji je pun iznenađenja i novih izazova. Želimo da upravo mi u Baby Centru budemo ona desna ruka, koja uvijek treba, jer roditelji ne mogu sve sami. Mi smo tu da damo savjet, da pomognemo, da dijelimo lijepe trenutke i zajedno dijelimo emocije u skladu sa našim sloganom – Sve što je potrebno za Vaše dijete", poručuju iz Baby Centra.

Osluškujući roditelje i njihove potrebe u Baby Centru svakodnevno uvode novitete, edukuju osoblje, te prate trendove. Još na samom početku mnogobrojni svjetski partneri prepoznali su kvalitet Baby Centra tako da u njihovom asortimanu možete pronaći proizvode vodećih svjetskih brendova kao što su STOKKE, Philips AVENT, CAM, FreeON, BeSafe, Ergobaby, Cybex, Lego, Globo, Maclaren, TinyLove, Smart Trike, BabyBjorn, Matell, OK baby, te proizvode mnogih drugih prizvođača.

Baby Centar  je za svoje kupce pripremio posebna sniženja na odabrane modele tricikla, romobila, auta na akumulator, autosjedalica i kišobran kolica brandova CYBEX, CAM I FreeON. Sniženje traje do 12.jula 2020 godine.

Baby Centar u Banjaluci možete pronaći u robnoj kući Boska, Trg Krajine 2 na  prvom spratu, gdje će vas nasmijano i edukovano osoblje uvijek rado dočekati. Ne zaboravite više informacija možete dobiti putem kontakt telefona 051 32 11 40 ili 080 02 02 45, te putem Facebook i Instagram stranice.

Najčitanije