BiH

Pratite nas na Google news

Salkić: Vijeće naroda RS treba da dobije nadležnosti kao Dom naroda FBiH

Salkić: Vijeće naroda RS treba da dobije nadležnosti kao Dom naroda FBiH
Foto: Ilustracija | Salkić: Vijeće naroda RS treba da dobije nadležnosti kao Dom naroda FBiH
N.N.

Ramiz Salkić, potpredsjednik Republike Srpske reagovao je na izjave predsjednika Milorada Dodika o razmatranju ukidanja Vijeća naroda Republike Srpske ukoliko Klub Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH ne bude popunjen, poručivši da je potrebno ukinuti asimetrična rješenja u ustavima entiteta.

Ramiz Salkić je izjavio da Vijeće naroda u Republici Srpskoj treba da dobije nadležnosti kakve ima i Dom naroda u entitetu FBiH, "jer samo takvo Vijeće naroda može obezbijediti zaštitu interesa Bošnjaka i Hrvata u Republici Srpskoj".

Uz to, dodao je, u Ustavu je potrebno ojačati i poziciju potpredsjednika u RS, kako bi imala istu snagu kao i pozicija potpredsjednika u FBiH, ali i ukinuti asimetrična rješenja u ustavima entiteta, jer su sva tri naroda konstitutivna na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine.

Salkić je naveo da trenutni kapacitet Vijeća naroda ne predstavlja prijetnju za opstrukciju rada Vlade i Narodne skupštine RS.

"Jer, da nije tako, Vlada i NSRS ne bi mogle donositi zakone koji su suprotni interesima nesrba na ovom prostoru. Bošnjacima u ovom entitetu niko ništa ne poklanja, već suprotno od toga, Bošnjacima se uzurpiraju prava na jezik, zaposlenje i jednak tretman u društvu. U ovom trenutku niko nema kapaciteta za promjenu ustava entiteta RS bez dogovora upravo sa Bošnjacima, osim ako se ne pristupi potpunom pravnom nasilju, što ne bi bio prvi put na prostoru ovog entiteta. Pozivamo predstavnike srpskog naroda na dijalog, uz uvažavanje interesa svih građana na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine. Ucjene i prijetnje nikad nisu donosile dobro bilo kome, bez obzira na trenutne odnose snaga", kazao je Salkić.

Podsjećamo, novoizabrani srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će Republika Srpska, ako ne bude popunjen Klub Srba u Domu naroda Parlamenta Federaciji BiH (FBiH), pristupiti ustavnim promjenama i ukinuti Vijeće naroda. Opširnije o Dodikovoj izjavi pročitajte na OVOM LINKU.

(Klix.ba)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Poli Hammy Toast nova je zvijezda doručka!

Marketing tim / 14.08.2020 09:05

Usporite svakodnevne obaveze i priuštite si odličan doručak za zdrav početak dana! Nova pileća šunka Poli od sada je na raspolaganju u novom četvrtastom obliku, idealnom za pripremu toplih sendviča.

Poli | Nova Poli zvijezda je stigla!

Poliy Hammy Toast pažljivo je pripremljen iz pilećeg mesa najviše kvalitete. Ima strukture šunke, svijetlo roza boju i nježan miris. Sočan, mekan, lagan i ukusan idealan je za pripremu toplih sendviča za doručak, najvažniji obrok dana, ali i za različite druge ukusne zalogaje tijekom cijelog dana.

Poli već više od 40 godina svojim proizovdima zadovoljava vaša garstonomska čula željna najsočnijih zalogaja, zato nagradite svoj organizam i u novi dan zakoračajte kao pravi junaci.

Najčitanije