BiH

Salkić i Mahmutbegovićeva uputili pismo Incku

Salkić i Mahmutbegovićeva uputili pismo Incku
Foto: Arhiva | Salkić i Mahmutbegovićeva uputili pismo Incku

BANJALUKA - Potpredsjednik Republike Srpske iz reda bošnjačkog naroda Ramiz Salkić i potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melina Mahmutbegović napisali su oštro intonirano pismo visokom predstavniku u BiH Valentinu Incku u kojem ukazuju na, kako oni smatraju, kontinuitet njegovog neprincipijelnog odnosa prema mandatu koji mu je povjeren u BiH.

Salkić i Mahmutbegovićeva su ocenili kao "oštre i tvrde" stavove Incka na samu najavu apelacije Stranke demokratske akcije (SDA) kojom bi se tražila ocjena ustavnosti, kako tvrde, "diskriminatornog" imena Republike Srpske.

U pismu se od Incka traži da javnosti BiH objasni "kako zahtjev da se otkloni diskriminacija može da podrije povjerenje među narodima i ugrozi stabilnost u zemlji".

Kako kažu, bili bi zadovoljni da je Incko svaki put reagovao "kada je zaista podrivano povjerenje" među narodima i kada se "izjavama i konkretnim potezima otvoreno nasrtalo na Dejtonski mirovni sporazum, dovodila u pitanje BiH, Republika Srpska nazivana ''drugom srpskom državom'', itd."

"Ali niste to radili. Naprotiv, vašim i reakcijama Saveta za implementaciju mira (PIC), koje su bile blage, bez konkretnih poteza, a često i potpuno izostajale, samo ste dodatno ohrabrili predvodnike politike koja otvoreno radi na razbijanju BiH. Vaše blage reakcije i izostanak konkretnih poteza predvodnici destruktivne politike su očigledno shvatili kao slabost i uzmicanje, kao poruku da mogu nastaviti politiku etničkog razbilanja potpomognutom politikom u regionu", navodi se u pismu.

Kako kažu, vjeruju da će Inkove poslednje reakcije biti usmjerene prema političkim snagama koje se suprotstavljaju takvoj destruktivnoj politici biti shvaćene na isti način - "kao znak da mogu da nastave dalje".

"Dali ste im povoda za to. Svojim nedjelovanjem, neodlučnošću i politikom ekvidistance prema graditeljima i rušiteljima BiH, ostavili ste prostor za blokadu procesa njenih evroatlanskih integracija", stoji u pismu Salkića i Mahmutbegovićeve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije