BiH

Šapa iz logora "Dretelj" će pred lice pravde

Šapa iz logora "Dretelj" će pred lice pravde
Foto: N.N. | Šapa iz logora "Dretelj" će pred lice pravde

TREBINJE - Neđo Milićević zvani Šapa, iz Gabele, koji je kao dvadesetogodišnji mladić bio stražar u zloglasnom logoru "Dretelj", kod Čapljine, odgovaraće zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i protiv čovječnosti, koje je počinio tokom 1992. godine.

Protiv njega je Policijska uprava Trebinje dostavila Tužilaštvu BiH dopunu izvještaja.

Prema svjedočenju bivših zatvorenika "Dretelja" koji danas žive i rade u Trebinju, Milićević je jedan od onih koji su, kako su ispričali, zlostavljali zatvorenike, tukli ih nogama, šakama, kamenjem i svim što bi im se našlo pod rukom.

Nedeljka Milićevića zvanog Šapa sumnjiče da je, prema saopštenju iz Policijske uprave Trebinje, kršio pravila međunarodnog humanitarnog prava, prvenstveno odredbe ženevskih konvencija, za vrijeme oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini tokom 1992. godine. U Policijskoj upravi Trebinje napominju da su Tužilaštvu BiH u ovoj godini dostavili pet izvještaja za počinjena krivična djela ratnog zločina protiv pet lica, koja sumnjiče da su počinili navedena krivična djela tokom 1992. godine na teritoriji opština Кonjic i Čapljina.

Logor "Dretelj" je bio zloglasan i po tome što su se zlostavljači vrlo surovo iživljavali i na ženama.

"Mi nikada nismo mogli napraviti snimke 'Dretelja', makar i spolja, ali je ekipa novinara iz Norveške, gdje je za ratni zločin počinjen u ovom logoru osuđen Mirsad Repak, preko republičkih organa dobila dozvolu i snamila ovaj zloglasni logor", kaže Vukan Kovač, predsjednik Udruženja logoraša regije Trebinje.

On navodi da će biti zadovoljni samo onda kada svi osumnjičeni budu izvedeni pred lice pravde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije