BiH

Šarec: Sloveniju i BiH spajaju iste vrijednosti

Šarec: Sloveniju i BiH spajaju iste vrijednosti
Foto: Ustupljena fotografija | Šarec: Sloveniju i BiH spajaju iste vrijednosti

SARAJEVO - Ministar odbrane Republike Slovenije Marjan Šarec izjavio je danas u Sarajevu kako Slovenija snažno podržava Bosnu i Hercegovinu na njenom putu ka evroatlantskim integracijama.

"Pozdravljamo prijateljske odnose Slovenije i Bosne i Hercegovine. Spajaju nas iste vrijednosti i tradicionalno prijateljski odnosi", istakao je Šarec nakon susreta s ministrom odbrane BiH Zukanom Helezom i njegovim zamjenicima Slavenom Galićem i Aleksandrom Goganovićem.

Kazao je kako Slovenija ostaje u potpunosti posvećena misiji EUFOR-a "Althea" potcrtavajući kako je smatraju ključnim elementom bezbjednosti i stabilizacije u BiH.

"Posebno pozdravljamo nedavno produženje njenog mandata od Vijeća sigurnosti UN. Kao jedna od zemalja učesnica u operaciji EUFOR-a 'Althea', cijenimo podršku NATO-a ovoj operaciji u okviru sporazuma 'Berlin plus'", kazao je Šarec.

U tom kontekstu ocijenio je kako se bezbjednosni izazovi najbolje mogu riješiti izgradnjom čvrstih odnosa i partnerstva, kao i zajedničkim radom i dijeljenjem zajedničkih vrijednosti.

"Nijedna zemlja ne može sama efikasno da se nosi sa globalnim izazovima. Srećan sam što možemo nastaviti da gradimo naše prijateljske odnose na čvrstim osnovama i međusobnom poštovanju", poručio je Šarec.

Prethodno je iskazao zahvalnost za, kako je kazao, izuzetnu pomoć koju je Bosna i Hercegovina pružila Sloveniji u avgustu, kada se ta zemlja suočila s najvećim poplavama u svojoj istoriji.

"Zadovoljni smo napretkom koji je postignut uz pomoć sredstava dodijeljenih putem evropskog instrumenta mirovne pomoći, kada su odobrene mjere pomoći za deminiranje i jačanje kapaciteta Oružanih snaga BiH (OS BiH)", kazao je ministar Šarec u osvrtu na aktuelne projekte.

Na izuzetno dobre odnose Bosne i Hercegovine i Slovenije ukazao je i ministar odbrane BiH Zukan Helez, naglašavajući kako se radi o snažnom partnerstvu bez otvorenih pitanja, prenosi Fena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije