BiH

Šarović: Kosovo krši CEFTA sporazum, hitno da povuku odluku o carinama

Šarović: Kosovo krši CEFTA sporazum, hitno da povuku odluku o carinama
Foto: N.N. | Šarović: Kosovo krši CEFTA sporazum, hitno da povuku odluku o carinama

SARAJEVO - Savjet ministara BiH je dobio informaciju o carinama na Kosovu, potvrdio je Mirko Šarović, ministar za spoljnu trgovinu u Savjetu ministara BiH.

Kako je naveo, Sjvjet ministara je donio zaključak da se radi o odluci koja je u suprotnosti sa CEFTA saporazumom i da krši taj sporazum. Savjet ministara traži od kosovske strane da hitno ove Odluke stavi van snage.

Savjet ministara zatražio je od evropskih zvaničnika da zatraže od kosovske strane da ukinu ove mjere.

"BiH nije ničim zaslužila ovakve mjere", naveo je Šarović i dodao da BiH nije ni konsultovana o donošenju ovih mjera što je nefer sa kosovske strane.

Na pitanje novinara da li će BiH uvesti kontramjere, Šarović je odgovorio da BiH, kada su u pitanju ekonomski elementi nije ničim zaslužila ove mjere, a vidljivo je da su pored ekonomskih prisutni drugi razlozi za njihovo donošenje. Takođe je potvrdio da BiH neće uvoditi kontramjere.

"Ne želimo da se miješamo u odnose Kosova i Srbije, ali je evidentno da BiH trpi zbog toga", naveo je Šarović i dodao da je iluzorno da delegacija BiH putuje na konferenciju CEFTA u decembru s obzirom na ponašanje Kosova.

"Putovati u Prištinu, a da se ključno pitanje neće razmatrati nema smisla", rekao je Šarović i dodao da ovaj sastanak neće uspjeti obzirom da se najveći promet robe vrši izmedju Srbije i BiH. "Ovo pitanje se vjerovatno neveće rješavati u Prištini", rekao je.

Na pitanje novinara o teroristima u BIH, Šarović je rekao da je to bilo pitanje na dnevnom redu Savjeta ministara, ali da te informacije daje  Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH.

Šarović o ostavkama

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH  nije upoznat sa ovlaštenjima koje ima, izjavio je Šarović na konferenciji za novinare.

On je dobio mandat da vodi politiku u Predsjedništvu BiH, da vodi pitanja o oružanim snagama i DKP-ima i nema ovlaštenja kada je u pitanju Savjet ministara BiH, izjavio je Šarović i dodao da je Dodik pokucao na pogrešna vrata. Svoj mandat ću da vršim do zadnjeg dana, sve ostalo ću  raditi u okviru svoje stranke, naglasio je Šarović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije