BiH

Šarović: Presuda Mladiću će uzburkati strasti u BiH

Šarović: Presuda Mladiću će uzburkati strasti u BiH
Foto: N.N. | Šarović: Presuda Mladiću će uzburkati strasti u BiH

SARAJEVO - Potpredsjednik Glavnog odbora SDS-a Mirko Šarović rekao je da će prvostepena presuda Haškog tribunala kojom je nekadašnji komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske general Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora uzburkati strasti u BiH.

"Razočaran sam jer sam očekivao drugačiju odluku. Ona nije konačna i nije pravosnažna, a u suštini će uzburkati strasti u BiH i neće doprinijeti onom zbog čega je osnovan Haški tribunal, a to je pomirenje u BiH", rekao je Šarović.

On smatra da će se nakon ove presude svi unutar BiH svrstati na dvije strane - jednu u Republici Srpskoj, gdje će većinski iznijeti negativan stav prema ovoj odluci Tribunala i ostatku BiH gdje će komentarisati na drugi način.

"U ovom trenutku zaista nisam upoznat o drugim detaljima u obrazloženju presude, ali je moj stav da je ovo potpuno razočaravajuće", dodao je Šarović.

Prvostepeno vijeće Haškog tribunala za zločine u bivšoj Jugoslaviji osudilo je nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladića na doživotnu kaznu zatvora.

Presudu je donijelo Prvostepeno vijeće Tribinala koje su činili predsjedavajući Alfons Ori, te članovi Kristof Flige i Bakone Moloto.

General Ratko Mladić uhapšen je u Srbiji i izručen Hagu u maju 2011. godine, a suđenje mu je počelo u maju 2012. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije