BiH

Šarović: Saradnja u institucijama u Sarajevu u interesu Srpske

Šarović: Saradnja u institucijama u Sarajevu u interesu Srpske
Foto: Arhivska fotografija | Šarović: Saradnja u institucijama u Sarajevu u interesu Srpske

BANJALUKA- Funkcioner SDS-a Mirko Šarović izjavio je da je oprezan kada je riječ o pozivu novoizabranog srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika na jedinstvo srpskih stranaka u institucijama BiH, ali da bi saradnja bila u interesu Republike Srpske.

"Jedinstvo je previše jaka riječ i ne bih rekao da je najadekvatniji termin, ali bih, prije svega, rekao zajednička saradnja u interesu Srpske. To bi bilo vezivno tkivo za razgovore - i sa strankama koje su nam bliske, kao što su one unutar SzP, ali i onima sa kojima imamo razlika o nekim fundamentalnim pitanjima", rekao je Šarović.

Šarović, koji je budući poslanik u parlamentu BiH, kaže da je oprezan u pogledu ovog poziva, s obzirom na "loše iskustvo sa SNSD-om 2013. godine u Sarajevu", ali da ne bi bilo pametno unaprijed odbijati razgovor.

"Svi nosimo to iskustvo od pretprošlog mandata iz 2012/2013 godine, kao i ovog posljednjeg i sabiramo dobre i loše stvari, pri čemu svaka od stranaka to gleda i ocjenjuje na svoj način. Takvi pozivi uvijek dolaze sa vrha i mislim da ne bi bilo pametno da se unaprijed odbija razgovor, iako su jazovi između nas zaista duboki i ne znamo da li su premostivi", rekao je Šarović rekao je za "Euroblic".

On ističe da nije od onih koji bi unaprijed zatvarali vrata za razgovor kada je riječ o Republici Srpskoj.

Šarović je istakao da je za SDS važno da napravi zajedničku procjenu u interesu stranke, ali i u interesu Republike Srpske.

Poslanik SNSD-a u parlamentu BiH Dušanka Majkić kaže da je dosadašnja podijeljenost dva politička bloka u Sarajevu samo nanosila štetu Republici Srpskoj, a to je posebno bilo vidljivo u protekle četiri godine.

"Ranije su sve stranke u Sarajevu poštovale ono što je stav Vlade Srpske i to je bilo obavezujuće za sve nas. Bili smo zatečeni situacijom koja se dogodila ovaj put - da smo praktično zastupali potpuno različite stavove. SzP je javno rekao da stavovi Vlade Srpske njih uopšte ne obavezuju", rekla je Majkićeva.

Ona je dodala da je zbog toga mnogo stvari bilo loše urađeno i da je pitanje koliko će vremena trebati da se to popravi.

"Očekujem da će nadvladati krilo SDS-a koje smatra da treba pojačati nacionalnu komponentu u zastupanju interesa Republike Srpske, da će naći neko rješenje i razgovarati o prijedlogu predsjednika Dodika. Duboko u to vjerujem i željela bih da bude tako, da Srbi u parlamentu BiH zbog svoje podijeljenosti ne budu predmet podsmijeha Bošnjaka i Hrvata", poručila je Majkićeva.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije