BiH

Šarović: Strateški plan ruralnog razvoja za privlačenje sredstava iz EU fondova

Šarović: Strateški plan ruralnog razvoja za privlačenje sredstava iz EU fondova
Foto: Arhivska fotografija | Šarović: Strateški plan ruralnog razvoja za privlačenje sredstava iz EU fondova

SARAJEVO - Savjet ministara Bosne i Hercegovine održalo je danas nastavak 127. sjednice, nakon čega je s konferencije za medije poručeno da će usvojeni strateški plan za ruralni razvoj poslužiti za privlačenje sredstava iz pretpristupnih fondova Evropske unije.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović kazao je da će se nakon usvajanja dokumenta poljoprivredni sektor približiti standardima Evropske unije.

"Dug je put, ali smo usvajanjem ovog dokumenta učinili velike korake. Vjerujem da je ovo nagovještaj boljih dana za poljoprivredu. Kao i svaka strategija, dokument ima svoju strukturu. Prije svega je snimila situaciju u poljoprivredi u entitetima", istakao je Šarović.

Napomenuo je da modularni princip znači da se svaka od struktura, što entitetskih, što kantonalnih, posebno biti prikazana, da bi se na kraju izvuklo ono što je zajedničko.

"Strateški plan u sebi sastoji sve elemente postojećeg, domaćeg plana. Strateški plan ruralnog razvoja će jednim dijelom poslužiti za privlačenje sredstava iz predpristupnih fondova", poručio je Šarović.

Dodao je da je riječ o jednom strateškom dokumentu, koji je rađen uz punu podršku međunarodnih organizacija i međunarodnih stručnjaka.

(klix)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije