BiH

Pratite nas na Google news

Šarović podržava inicijativu "mali Šengen"

Šarović podržava inicijativu "mali Šengen"
Foto: N.N. | Šarović podržava inicijativu "mali Šengen"
Srna

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentrane skupštine BiH Mirko Šarović (SDS) rekao je danas da podržava inicijativu "mali Šengen", odnosno povezivanja regiona, smatrajući da BiH treba da bude u tom projektu od početka i da je to izvodljivo.

On je istakao da je uvijek podržavao inicijativu bez bilo kakvih ograda.

"Bolje je da pristupi sada, na samom početku, kada treba da se radi ključni dokument, jer ovo je samo inicijativa, samo načelan pristanak, koji se očekuje od jedne zemlje da bi onda sa drugim zemljama, koje žele da unaprijede zonu slobodne trgovine sjeli i napravili dokumente", rekao je Šarović novinarima u Sarajevu na pauzi sjednice Predstavničkog doma parlamenta BiH.

On je napomenuo da se na početku tog procesa može uticati kako se ne bi dogodilo nešto nepredviđeno, jer u BiH postoje određene sumnje.

"Ako naprave taj akt, a mi ne budemo na početku u toj inicijativi onda će se desiti kao što je u Cefti, da je neko drugi napravio dokument, a onda BiH ulazi na kraju i onda smo nezadovoljni", rekao je Šarović.

On je ponovio da je bolje od početka biti u procesu kako bi se na vrijeme moglo uticati i kreirati.

"Nema zaustavljanja na granici, onda elektronski potpis, kretanja i robe i ljudi, priznavanje profesionalnih diploma i mnogo drugih stvari koje privrednici zdušno podržavaju", rekao je Šarović.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je zahtjev za održavanje vanredne sjednice Predsjedništva BiH na čijem dnevnom redu je Prijedlog odluke o pristupanju BiH inicijativi "mali Šengen".

Inicijativa "mali Šengen" podrazumijeva punu slobodu kretanja robe, ljudi, usluga i kapitala, što je jedna od osnovnih vrijednosti EU.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije