BiH

Šarović potpisao memorandum sa kineskom kompanijom

Šarović potpisao memorandum sa kineskom kompanijom
Foto: N.N. | Šarović potpisao memorandum sa kineskom kompanijom

SARAJEVO - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović potpisao je danas Memorandum o razumijevanju sa državnom osiguravajućom korporacijom Kine "Sinosure", što će znatno doprinijeti povoljnijem finansiranju najznačajnijih energetskih i infrastrukturnih projekata.

"Sinosure" je ključna kineska kompanija za osiguranje kredita i prva osiguravajuća kuća u svijetu povezana sa 200 međunarodnih banaka, a za dosadašnje projekte u BiH obezbijedila je 1,4 milijarde dolara garancije, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

Šarović je istakao da je primjer dobre saradnje sa kineskim bankama i kompanijama realizovani projekat Termoelektrane "Stanari" koja je danas profitabilna i uspješna kompanija.

On je naveo da ove godine počinje realizacija važnih projekata, te da je u završnoj fazi desetak velikih projekata, kao što je Termoelektrana "Tuzla" Blok sedam - jedan od najvećih investicionih projekata u posljednjih 30 godina.

U saopštenju se navodi da je kineska strana iskazala interesovanje za projekat Termoelektrane "Gacko", hidroelektrane u gornjem toku Drine, te auto-puteve Banjaluka-Prijedor i Vukosavlje-Doboj.

"Za Kinu je saradnja sa BiH od velike važnosti i mi ćemo sada još snažnije podsticati naše kompanije da ulažu u BiH", naglasio je nakon potpisivanja zamjenik predsjednika korporacije "Sinosure" Vejman Za.

U susret Samitu 16 plus jedan, najavljenom za početak jula, intenzivno se radi na potpisivanju sporazuma između BiH i Kine u oblasti veterinarstva, što će u kratkom roku omogućiti izvoz meda, mlijeka i mliječnih proizvoda na ovo veliko tržište.

Planirano je i potpisivanje sporazuma kojima se unapređuje saradnja u oblasti turizma, što je posebno važno sa aspekta aktuelnog stupanja na snagu bezviznog režima za građane dvije zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije