BiH

Sastanak Dodika i Pendarovskog u Skoplju

Sastanak Dodika i Pendarovskog u Skoplju
Foto: N.N. | Sastanak Dodika i Pendarovskog u Skoplju

SKOPLJE - U Skoplju je počeo sastanak srpskog člana Predsjedništva BiH Milorad Dodik sa predsjednikom Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim.

Sastanak se održava u rezidenciji predsjednika Sjeverne Makedonije u Skoplju.

Nakon razgovora sa Pendarovskim, srpski član Predsjedništva BiH, koji je danas počeo dvodnevnu posjetu Skoplju, od 19 časova prisustvovaće Svetosavskoj akademiji na kojoj će mu biti uručeno najveće priznanje srpskog naroda u Sjevernoj Makedoniji - Svetosavska povelja.

Odluku o dodjeli ovog velikog priznanja jednoglasno je donio Organizacioni odbor za obilježavanje nacionalnog praznika Srba u Sjevernoj Makedoniji "Svetosavska nedjelja 2020", na prijedlog Srpske zajednice u toj zemlji.

Svetosavska povelja dodjeljuje se Dodiku za izuzetan doprinos afirmisanju srpskog nacionalnog pitanja u cijelom regionu i za značajan doprinos u očuvanju srpstva i srpske kulture i tradicije u Makedoniji.

Lideru Srba u Republici Srpskoj ovo visoko priznanje dodjeljuje se i za zalaganje za uspostavljanja jedinstva unutar srpskog naroda u cjelini i uspostavljanje dobre saradnje i razumijevanja između Srpske i Sjeverne Makedonije.

Na Svetosavskoj akademiji predviđeno je obraćanje srpskog člana Predsjedništva BiH, kao i predsjednika Vlade Sjeverne Makedonije Olivera Spasovskog, a Svetosavsku besjedu trebalo bi da održi profesor Darko Tanasković.

Nakon akademije povodom Savindana, srpski član Predsjedništva BiH trebalo bi da prisustvuje svečanoj večeri sa istaknutim ličnostima iz javnog i društvenog života Sjeverne Makedonije.

Drugog dana posjete Skoplju, Dodik će obići naselje Kučevište-Skopska Crna Gora, gdje će ga dočekati predsjednik Srpskog kulturnog, prosvjetnog i informativnog centra Bogoljub Ninić.

Nakon obraćanja, Dodik i Ninić prisustvovaće kulturno-umjetničkom programu u Osnovnoj školi "Ćirilo i Metodije" u Kučevištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije