BiH

Saudijska Arabija donirala dva miliona dolara za skladištenje municije OS BiH

Saudijska Arabija donirala dva miliona dolara za skladištenje municije OS BiH
Foto: Fena | Saudijska Arabija donirala dva miliona dolara za skladištenje municije OS BiH
Fena

SARAJEVO – Kraljevina Saudijska Arabija donirala je dva miliona američkih dolara za završetak infrastrukturnih unapređenja na lokacijama skladištenja municije Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Ugovor o donaciji danas su potpisali ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u BiH Hani bin Abdulah bin Muhamed Mominah i rezidentna predstavnica Razvojnog programa Ujedinjenih naroda u BiH (UNDP BiH) Sezin Sinanoglu.

Ministar odbrane BiH Marina Pendeš je uz izraze zahvalnosti kazala da će se donacijom osigurati završetak infrastrukturnih unapređenja na lokaciji skladištenja municije „Kula“ u Mrkonjić-Gradu i „Teufik Buza Tufo“ u Visokom, bezbjednosti ljudi i lokalnih zajednica.

Naglasila je da će sredstva koja je osigurala Kraljevina Saudijske Arabije za nastavak finansiranja projekta EXPLODE+ omogućiti provedbu neophodnih infrastrukturnih i bezbjednosnih intervencija na navedenim lokacijama.

Ambasador Mominah je istakao da će Kraljevina Saudijske Arabije nastaviti s pružanjem podrške BiH u oblastima sigurnosti, ekonomiji i drugo.

Podsjetio je da je to druga donacija Kraljevine Saudijske Arabije usmjerena na podizanje bezbjednosti skladištenja municije u BiH. U maju ove godine Kraljevina je donirala 940.000 američkih dolara za finaliziranje infrastrukturnih unapređenja skladištenja municije na lokaciji Oružanih snaga BiH „Krupa“ u Hadžićima.

S današnjom donacijom Kraljevina Saudijska Arabija je za dva mjeseca pomogla Oružanim snagama BiH s tri miliona američkih dolara za realizaciju projekata skladištenja municije.

Takođe je i ambasadorka Sinanoglu navela da je UNDP u svojim aktivnostima usmjeren na infrastrukturnom osiguranju skladištenja municije, ali se takođe radi i na uništenju municije, a donacija Saudijske Arabije je i dobar primjer zajedništva i međusobne koordinacije između međunarodnih i domaćih partnera u BiH, i da se tada postižu dobri rezultati.

Pendeš i Sinanoglu su uz izraze zahvalnosti istakle da će donacija Kraljevine Saudijske Arabije doprinijeti sveukupnom povećanju sigurnosti skladištenja i efikasnošću upravljanja zalihama naoružanja, municije i minskoeksplozivnih sredstava za koje su nadležni Ministarstvo odbrane BiH (MOBiH) i Oružane snage BiH (OSBiH).

Projekt EXPLODE+, kao multidonorsku platformu, provode Ministarstvo odbrane BiH i UNDP, uz podršku Savezne Republike Njemačke, Kraljevine Holandije, Kraljevine Norveške, Sjedinjenih Američkih Država, Kraljevine Saudijske Arabije i EUFOR-a. Projekt EXPLODE+ je nastavak projekta EXPLODE koji je finansirala Evropska unija od 2013. godine.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije