BiH

Saudijska Arabija donirala dva miliona dolara za skladištenje municije OS BiH

Saudijska Arabija donirala dva miliona dolara za skladištenje municije OS BiH
Foto: Fena | Saudijska Arabija donirala dva miliona dolara za skladištenje municije OS BiH
Fena

SARAJEVO – Kraljevina Saudijska Arabija donirala je dva miliona američkih dolara za završetak infrastrukturnih unapređenja na lokacijama skladištenja municije Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Ugovor o donaciji danas su potpisali ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u BiH Hani bin Abdulah bin Muhamed Mominah i rezidentna predstavnica Razvojnog programa Ujedinjenih naroda u BiH (UNDP BiH) Sezin Sinanoglu.

Ministar odbrane BiH Marina Pendeš je uz izraze zahvalnosti kazala da će se donacijom osigurati završetak infrastrukturnih unapređenja na lokaciji skladištenja municije „Kula“ u Mrkonjić-Gradu i „Teufik Buza Tufo“ u Visokom, bezbjednosti ljudi i lokalnih zajednica.

Naglasila je da će sredstva koja je osigurala Kraljevina Saudijske Arabije za nastavak finansiranja projekta EXPLODE+ omogućiti provedbu neophodnih infrastrukturnih i bezbjednosnih intervencija na navedenim lokacijama.

Ambasador Mominah je istakao da će Kraljevina Saudijske Arabije nastaviti s pružanjem podrške BiH u oblastima sigurnosti, ekonomiji i drugo.

Podsjetio je da je to druga donacija Kraljevine Saudijske Arabije usmjerena na podizanje bezbjednosti skladištenja municije u BiH. U maju ove godine Kraljevina je donirala 940.000 američkih dolara za finaliziranje infrastrukturnih unapređenja skladištenja municije na lokaciji Oružanih snaga BiH „Krupa“ u Hadžićima.

S današnjom donacijom Kraljevina Saudijska Arabija je za dva mjeseca pomogla Oružanim snagama BiH s tri miliona američkih dolara za realizaciju projekata skladištenja municije.

Takođe je i ambasadorka Sinanoglu navela da je UNDP u svojim aktivnostima usmjeren na infrastrukturnom osiguranju skladištenja municije, ali se takođe radi i na uništenju municije, a donacija Saudijske Arabije je i dobar primjer zajedništva i međusobne koordinacije između međunarodnih i domaćih partnera u BiH, i da se tada postižu dobri rezultati.

Pendeš i Sinanoglu su uz izraze zahvalnosti istakle da će donacija Kraljevine Saudijske Arabije doprinijeti sveukupnom povećanju sigurnosti skladištenja i efikasnošću upravljanja zalihama naoružanja, municije i minskoeksplozivnih sredstava za koje su nadležni Ministarstvo odbrane BiH (MOBiH) i Oružane snage BiH (OSBiH).

Projekt EXPLODE+, kao multidonorsku platformu, provode Ministarstvo odbrane BiH i UNDP, uz podršku Savezne Republike Njemačke, Kraljevine Holandije, Kraljevine Norveške, Sjedinjenih Američkih Država, Kraljevine Saudijske Arabije i EUFOR-a. Projekt EXPLODE+ je nastavak projekta EXPLODE koji je finansirala Evropska unija od 2013. godine.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije