BiH

Sava i Drina u porastu, domaćinstva nisu ugrožena

Sava i Drina u porastu, domaćinstva nisu ugrožena
Foto: RTRS | Sava i Drina u porastu, domaćinstva nisu ugrožena

BANJALUKA - Vodostaji Sane u Prijedoru, Vrbasa u Banjaluci i Bosne u Doboju, su u opadanju. Sava i Drina su u porastu, ali iz Civilne zaštite saopštavaju da domaćinstva nisu ugrožena.

Vodostaji Sane i Une u Novog Gradu u blagom su porastu. I dalje je u prekidu saobraćaj na dionici Blagaj-Radomirovac, na koju se izlila Sana. Vodostaj ove rijeke u Prijedoru je niži za 10 centimetara u odnosu na jutrošnja mjerenja.

"Generalno možemo reći da je trenutno hidrološka situacija na području grada Prijedora povoljna, a takođe to očekujemo i za naredni period", rekao je šef Odsjeka civilne zaštite Grada Prijedora Dušan Vranješ.

Opada i nivo Vrbasa u Banjaluci, koji je u jutarnjim časovima zadao probleme porodici Pastir, u čijem je vlasništvu objekat u nivou rijeke.

Nije to prvi put. Već smo navikli na ovakve stvari. Zanimljivo je da je bilo i brzo i iznenada. Voda se povukla, više ništa nije alarmantno", rekao je Aleksandar Pastir iz Banjaluke.

"Važno je da je Vrbanja bila mirna, jer je prethodnih godina znala praviti probleme. Ni kod ušća Vrbanje u Vrbas ni nizvodno gdje je bilo najviše poplava ranije, stanje je mirno. Pratimo vodostaj na Hidroelektrani 'Bočac' i, u odnosu na sinoć, jutros je manji protok", istakao je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Bosna kod Doboja nije prešla kritičnu tačku, iako je prethodno u naselju Ševarlije prekinula saobraćaj između ovog grada i Maglaja.

Bosna se izlila i u Vranjaku, mjestu između Doboja i Modriče, pa je prekinut saobraćaj i na ovoj putnoj dionici.

"Voda opada i opala je za 10 centimetara. Dakle, samo su poljoprivredne površine ugrožene ovim poplavama", naveo je stručni saradnik za civilnu zaštitu opštine Modriča Željko Terzić.

Opadanje nivoa Vrbasa i Bosne ohrabruje stanovnike Semberije, koji su prethodno obaviješteni da je porastao nivo Save i Drine. Dobim prognozama pogoduju i informacije o manjim pritokama ovih rijeka.

"Ukoliko ne bude daljih padavina, snijeg se na Majevici prilično istopio, ne očekujem veći dotok vode iz tih lokalnih rječica", izjavio je načelnik Odjeljenja za boračko-invalidsku i civilnu zaštitu Grada Bijeljina Radomir Marjanović.

Iako je situacija u federalnom Zeničko-dobojskom i Srednjobosanskom kantonu povoljnija od jučerašnje, još se nisu stekli uslovi za ukidanje vanrednog stanja u: Busovači, Kaknju, Nemili i Јajcu.

(rtrs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije