BiH

Savčić se izjasnio da nije kriv: Potpuno izmišljena optužnica

Savčić se izjasnio da nije kriv: Potpuno izmišljena optužnica
Foto: Nedžad Uglješa | Savčić se izjasnio da nije kriv: Potpuno izmišljena optužnica

SARAJEVO - Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić danas se pred Sudom BiH izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice za koje ga tereti Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

"Optužnica je potpuno izmišljena, ne osjećam se krivim i nisam kriv za šta me optužuju", rekao je Savčić pred sudijom Vesnom Jasenković.

Miodrag Stojanović, Savčićev advokat, kazao je danas novinarima da ima nezvaničnu ekskluzivnu informacija da će general moći obavljati funkciju predsjednika Boračke organizacije RS.

"Nisam zvanično dobio taj dokument, ali nezvanično mogu potvrditi da taj dio zabrana neće važiti za generala", rekao je Stojanović.

Što se tiče same optužnice i odbrana i Tužilaštvo će najveću borbu, kako je rekao, voditi oko subjektivnog odnosa kada su u pitanju događaji od 13, 14. i 15. jula u Srebrenici, i da li je bilo plana da VRS uđe u Srebrenicu.

"Nadam se da ćemo moći koristioti dokumenta britanske obavještajne službe koji se ovih dana spominju u medijima, a koji kažu da nije bilo plana da se uđe u Srebrenicu. Ono što je neosporno je činjenica, a mislim da to i Tužilaštvo zna da general Savčić u tom periodu nije bio tu nego na drugoj strani ratišta u borbi", rekao je Stojanović.

Sud BiH je 24. januara potvrdio optužnicu prema kojoj se Savčić tereti da je počinio krivično djelo genocid.

U otužnici je navedeno da je Savčić u svojstvu komadanta 65. zaštitnog motorizovanog puka Glavnog štaba vojske Republike Srpske, znajući za namjeru glavnih izvršilaca da djelimično istrijebe nacionalnu, etničku i vjersku grupu Bošnjaka, pomagao i podržavao ubijanje muških pripadnika skupine Bošnjaka i nanošenje teških tjelesnih povreda i duševnih povreda grupi Bošnjaka, koji su, kao Bošnjaci Istočne Bosne, činili značajan dio etničke grupe Bošnjaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije