BiH

Pratite nas na Google news

Savjet EU o BiH možda na proljeće

Savjet EU o BiH možda na proljeće
Foto: N.N. | Savjet EU o BiH možda na proljeće
Dejan Šajinović

LUKSEMBURG - BiH prvi put nije bila tema na sastancima Savjeta EU koji se odnose na nastavak procesa proširenja, kako su "Nezavisne" i pisale prije nekoliko dana.

Podsjećanja radi, u utorak je održan sastanak Savjeta za opšte poslove Savjeta EU, na kojem je bilo riječi o daljem putu Sjeverne Makedonije i Albanije ka EU, ali BiH nije bila ni na dnevnom redu.

Diplomatski izvor dobro upućen u procese odlučivanja nam je rekao da je teško očekivati da će se o BiH razgovarati i na decembarskom samitu, te da je najizvjesnije da bi se o Mišljenju EU, koje je objavljeno sredinom ove godine, moglo raspravljati tek na proljeće.

"Uslov neće biti samo formiranje vlasti, kao dosad, već i to da li je došlo makar do pokretanja reformskih koraka koji se očekuju. Ima nekog napretka, u BiH je usvojen i stav o Analitičkom mišljenju Evropske komisije, ali od BiH očekujemo više konkretih koraka. Ako se to ne desi, BiH  bi se mogla naći u jako teškoj poziciji narednog ljeta", rekao nam je izvor.

Kako nam je rečeno, predstavnici EU će se u narednom periodu mnogo teže odlučivati na odobravanje narednih koraka u procesu proširenja ne samo kad je BiH u pitanju, već i kad su u pitanju druge zemlje u našem regionu.

Primjera radi, iako je Sjeverna Makedonija ispunila ono što je od nje iz Brisela traženo, posebno dio koji se odnosi na istorijski dogovor s Grčkom o promjeni imena, ipak je, kako nam je nezvanično rečeno, Francuska insistirala da se ne otvore pregovori ni sa tom zemljom ni sa Albanijom. Konačna odluka o toj zemlji i Albaniji će, kako nam je objašnjeno, biti donesena na Evropskom samitu šefova država i vlada zemalja članica krajem ove sedmice.

Dio ministara koji su bili prisutni na Savjetu je, kako nam je rečeno, ukazao da neotvaranje pregovora s ovim zemljama znači guranje zapadnog Balkana u ruke Rusije i Kine, te da bi to značilo smanjenje uticaja EU na region i povećani rizik za evropsku bezbjednost.

"Francuska se ovim jasno suprotstavlja željama zemalja u istočnom dijelu EU koje žele da se što prije otvore pregovori, jer im prebacuje da nazaduju u oblasti vladavine prava. Francuska prvo želi da se sama EU reformiše iznutra, pa da se tek nakon toga raspravlja o daljim koracima u vezi s proširenjem", rekao nam je izvor, uz napomenu da će Emanuel Makron, francuski predsjednik, imati težak posao u Evropskom savjetu da zadrži tu poziciju naspram svih drugih članica EU, koje će željeti zeleno svjetlo za Sjevernu Makedoniju i Albaniju.

Adnan Ćerimagić, analitičar Inicijative za evropsku stabilnost, kaže za "Nezavisne" da je Pariz s pravom zabrinut da se reforme sprovode sporo.

"Međutim, Pariz griješi ako misli da je pravi odgovor da se kaže 'ne' nastavku procesa proširenja za zapadni Balkan, posebno za Sjevernu Makedoniju i Albaniju. Mislim da bi mudrije bilo kad bi poslali snažnu političku poruku uz odluku o početku pregovora. To bi bila vin vin situacija", smatra on.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Novi Nike model - Air Max 200 dostupan u Juventa Urban šopovima širom BIH

Marketing tim / 20.11.2019 11:05

Još od 90-ih, Air Max je definitivno jedan od najpopularnijih modela patika. Preko 30 godina slava ovog modela nije jenjavala, što zbog neprikosnovene udobnosti koju pruža vazdušni đon, ali i zahvaljujući uvijek odvažnom dizajnu koji nas nikad ne ostavlja ravnodušnim.

Air Max, odavno više nije samo patika. To je stil, pravac i način iskazivanja sopstvene individualnosti i urbanog i aktivnog stila života. Danas ih vole i nose različite generacije - ljudi srednjih godina koji su ovim patikama ostali vjerni još iz svog tinejdžerskog perioda, pa do mlađih generacija koje su oduševljene kultnim statusom koji ovaj model nosi sa sobom.

Nike je sredinom ljeta predstavio novog člana Air Max porodice – Air Max 200. Ovaj model predstavlja kombinaciju dvije Nike ikone - Air Max 180 i Air Max 270.

Ono što je specifično jeste da ovaj model pruža 200 procenata više Air đona od svojih prethodnika zbog čega i pretenduje da osvoji epitet najudobnijeg Air Max modela do sada.

Par je takođe dobio i lagani uložak od pjene, zarad cjelodnevnog komfora, kao i gumu na spoljnom dijelu đona, zbog poboljšane izdržljivosti.

Od lansiranja do danas, Nike je predstavio nekoliko varijanti, tj kombinacija boja za ovaj model patika. Sve modele  Air Max 200 možete pronaći u Juventa Urban šopovima širom BIH. Spisak lokacija radnji možete pronaći ovdje.

Najčitanije