BiH

Savjet ministara BiH usvojio program ekonomskih reformi

Savjet ministara BiH usvojio program ekonomskih reformi
Foto: Savjet ministara BiH | Savjet ministara BiH usvojio program ekonomskih reformi

SARAJEVO – Savjet ministara BiH usvojio je dokument Socioekonomske reforme u BiH za period 2020-2022. godina, koji su prethodno usvojile Vlade RS i FBiH, saopšteno je iz Savjeta ministara.

"Program ekonomskih reformi za 2020 - 2022. godinu izrađen je prema smjernicama Evropske komisije i sadrži srednjoročni makroekonomski okvir i okvir fiskalne politike, uključujući i fiskalne mjere te sveobuhvatan program strukturalnih reformi s ciljem poboljšanja rasta i konkurentnosti zemlje", rečeno je.

Osim toga, Savjet ministara dodijelio je sedam miliona maraka za izgradnju Graničnog prelaza Svilaj - Donji Svilaj.

"Sredstva će se obezbijediti dijelom iz sredstava od sukcesije na osnovu naplate klirinškog duga od Ruske Federacije u 2020. godini, a dijelom iz budžeta u 2021. godini", naglašeno je. Saopšteno je i da su provedene dvije odluke Ustavnog suda BiH o platama i naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama, kojima se uvode naknade na ime toplog obroka, prevoza sa posla i na posao, smještaja i odvojenog života u skladu sa odredbama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH i pratećim podzakonskim aktima.

"Iz budžeta institucija BiH isplaćeno je više od tri miliona maraka  na ime ovih naknada zbog dobijenih presuda za ostvarivanje prava iz radnog odnosa zaposlenih u pravosuđu u skladu sa odlukama Ustavnog suda BiH. Za provođenje ovog zakona potrebno je izdvojiti 1.187.873,00 maraka na godišnjem nivou", istakli su.

Osim toga, Srbija i BiH utvrdili su prijedlog sporazuma o zajedničkom održavanju mostova između dvije zemlje. Savjet ministara BiH takođe je donio Odluku o odobravanju višegodišnjeg projekta održavanja mostova na granici sa Hrvatskom

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije