BiH

Savjet ministara ignoriše urgencije za 'Bratoljub'

Savjet ministara ignoriše urgencije za 'Bratoljub'
Foto: N.N. | Savjet ministara ignoriše urgencije za 'Bratoljub'

BANJALUKA - Savjet ministara BiH i pored nekoliko urgencija nadležnih ministarstava već mjesecima neće na dnevni red sjednice da stavi sporazum i saglasnost koji su neophodni za otpočinjanje procedura u vezi s gradnjom graničnog prelaza na mostu između Bratunca i Ljubovije.

Most "Bratoljub" završen je polovinom prošle godine, međutim zbog nepostojanja graničnog prelaza još nije u funkciji.

Za raspisivanje tendera za gradnju graničnog prelaza, za koji je obezbijeđeno 11 miliona KM, neophodno je da Savjet ministara prvo da saglasnost na ugovor između Vlade RS, Ministarstva saobraćaja i veza RS i Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO), kojim Vlada RS UIO daje zemljište na korištenje dok god postoji potreba za postojanjem graničnog prelaza.

Pored ove saglasnosti, Savjet ministara treba da usvoji i sporazum između Savjeta ministara BiH i Vlade Srbije o izgradnji i uspostavljanju zajedničkog graničnog prelaza na lokaciji Bratunac - Ljubovija. Ovaj sporazum Vlada Srbije je već usvojila i samo se čeka Savjet ministara BiH, koji ga još nije razmatrao iako ga je Ministarstvo komunikacija i transporta BiH u proceduru uputilo još krajem oktobra lani i nakon toga nekoliko puta pisalo urgencije tražeći da se Savjet o njemu što prije izjasni.

"Saglasnost na ugovor nam je neophodna kako bismo s Vladom RS potpisali ugovor kojim nam se ustupa zemljište. Bez tog ugovora zemljište nije naše i ne možemo od nadležnog ministarstva tražiti građevinsku dozvolu za gradnju graničnog prelaza, a bez građevinske dozvole ne možemo raspisati tender za izgradnju tog prelaza", rekao je za "Nezavisne" Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO.

Kada je u pitanju sporazum između Savjeta ministara i Vlade Srbije o uspostavljanju zajedničkog graničnog prelaza na lokaciji Bratunac - Ljubovija, u Ministarstvu transporta i komunikacija BiH su nam rekli da su svoj dio posla završili, ali da ne znaju zbog čega se ne stavlja na dnevni red sjednice.

Ipak, i ukoliko Savjet ministara BiH usvoji ovaj sporazum i UIO da saglasnost, pitanje je da li će bez ugovora o granici zajednički granični prelaz kada se izgradi moći biti u funkciji.

"Ugovor o granici bi trebao, ali nije neophodan. Može se ako se hoće naći model da granični prelaz i bez tog ugovora profunkcioniše, samo je pitanje da li se to zaista želi", ispričao je izvor "Nezavisnih" blizak Savjetu ministara BiH, dodajući da se na tom ugovoru o granici praktično ništa i ne radi te da njegovo usvajanje podrazumijeva i ratifikaciju u paralmentu BiH, što sasvim sigurno neće biti u ovoj godini.

U Vladi RS kažu da im nije jasno zbog čega se opstruiše projekat mosta između Bratunca i Ljubovije te da su dokumenti koje treba da usvoji Savjet ministara BiH preduslov da se krene u pribavljanje građevinske dozvole i početak gradnje zajedničkog graničnog prelaza.

"Što je bilo do nas, mi smo uradili, a krajem prošle godine poslali smo i urgenciju u Savjet ministara BiH da se ti materijali stave na dnevni red. Međutim, nikakav odgovor nismo dobili", rekla je Nataša Kostić, pomoćnik ministra saobraćaja i veza RS.

Juče smo pokušali dobiti odgovore i iz Kabineta Denisa Zvizdića, predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, ali do zaključenja ovog broja nismo uspjeli.

Podsjećanja radi, izgradnju mosta poznatog kao "Bratoljub", vrijednog oko 13 miliona evra, finansirala je Srbija, dok će RS finansirati pristupne puteve iz pravca RS, a BiH, odnosno UIO gradnju graničnog prelaza.

Za gradnju prelaza Savjet ministara obezbijedio je 11 miliona KM i to sedam miliona od klirinškog duga i četiri miliona iz budžeta UIO za 2018. godinu.

Most je dug 277 metara, širine 14 metara, imaće dvije saobraćajne trake i trotoare za pješake i bicikliste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije