BiH

Savjet ministara još nije dobio zahtjev za informaciju o popisu

Savjet ministara još nije dobio zahtjev za informaciju o popisu
Savjet ministara još nije dobio zahtjev za informaciju o popisu

SARAJEVO - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je da će Savjet ministara, ako dobije zahtjev Parlamentarne skupštine BiH, dostaviti informaciju o odluci o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva.

"U Generalni sekretarijat Savjeta ministara do jutros nije stigao zahtjev Parlamentarne skupštine za dostavljanje odgovarajuće informacije koja bi bila predmet parlamentarne rasprave", rekao je Šarović novinarima nakon što je prekinuta hitna sjednica Predstavničkog doma u vezi sa jedinstvenim programom obrade popisnih podataka.

Šarović je podsjetio da je Savjet ministara 10. marta imao na dnevnom redu informaciju o poroblemu usvajanja jednistvenog programa obrade popisnih potadatka i da je tad donio zaključak kojim je od Agencije za statistiku BiH i entitetskih zavoda za statistiku zatraženo da ulože dodatne napore kako bi zajednički došli do jedinstvenog programa i kako bi rezultati bili objavljeni do zakonom predviđenog roka.

"Vidimo da se nije moglo doći do jedinstvenog stava i da smo došli u situaciju da o tome raspravlja parlament", konstatovao je Šarović.

On je istakao da po Zakonu o popisu stanovništva Savjet ministara nema bilo kakve ingerencije u vezi sa pitanjem jedinstvenog programa obrade popisnih podataka, ali da će, ako parlament zatraži informaciju, zatražiti informacije od nadležnih institucija, u ovom slučaju statističkih agencija u BiH.

Osvrćući se na zahtjev SDP BiH da Savjet ministara dostavi informaciju o Pismu namjere o kreditnom aranžmanu sa MMF-om, Šarović je rekao da ovaj dokument do sada nije bio na dnevnom redu Savjeta ministara.

"Ali mogu reći da se Pismo trenutno usaglašava unutar Fiskalnog vijeća i nadležnih entitetskih institucija", rekao je Šarović i najavio da će, ukoliko ovaj dokument dođe na sjednicu Savjeta minsitara, biti javno objavljen.

Prema njegovim riječima, delegacija MMF-a je, prilikom prošlosedmične posjete, izrazila rezerve o uvođenju "plavog dizela" u BiH.

"Tražili su odvojen sastanak sa mnom, kako bi razgovarali o 'plavom dizelu'. Bio sam izričit i rekao da je to pitanje u odmakloj fazi", zaključio je Šarović.

Današnja hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH posvećena popisu stanovništva prekinuta je i biće nastavljena kada bude dobijena informacija Savjeta ministara u vezi sa Odlukom o usvajanju Jedinstvenog programa programa obrade podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine.

Predstavnički dom usvojio je ovaj zaključak na prijedlog Proširenog kolegijuma.

Savjet ministara zadužen je da informaciju o odluci o usvajanju Jedinstvenog programa obrade podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stavova u BiH 2013. godine dostavi u roku od 10 dana.

Hitna sjednica zakazana je na zahtjev Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu nakon što je direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić donio odluku o jedinstvenom programu obrade popisnih podataka bez konsultacija sa entitetskim statističkim zavodima. /kraj/ss/ljč

Nije dobro što Savjet ministara nije raspravljao o Jukićevoj odluci

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac rekao je da nije dobro za BiH što Savjet ministara do sada nije raspravljao o odluci koju je donio direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić o objavi rezultata popisa, jer je cjelokupna javnost bila informisana o stavovima koji dolaze iz SNSD-a, Republike Srpske i njenih institucija.

Košarac je naglasio da je odluka donesena 18. maja i da je bilo dovoljno vremena da Savjet ministara BiH reaguje i incira raspravu u parlamentu.

"Klub posalnika SNSD-a je pokrenuo inicijativu za sazivanje hitne sjednice u očekivanju da će na temelju naše inicijative i zakazane sjednice odreagovati Savjet ministara koji to nije učinio i danas nemamo njihovu informaciju", napomenuo je on i dodao da očekuje da će, u skladu sa današnjim zaključkom Predstavničkog doma, u roku od 10 dana to biti dostavljeno.

On je naglasio da je, prema veoma jasnim stavovima institucija Republike Srpske, odluka o objavi rezultata štetna i nije donesena u skladu sa zakonom.

"Tražimo da odluke budu zakonite i da se u potpunosti uvažavaju stavovi svih koji su u tom procesu, znači agencija za statistiku Republike Srpske i FBiH", istakao je Košarac.

On očekuje da će u narednih deset, petnaest dana biti održana sjednica Predstavničkog doma na čijem će dnevnom redu biti informacija Savjeta ministara BiH.

"Nemojte da namećemo jedni drugima rješenja, već da na osnovu informacije Savjeta ministara iznesemo svi svoj stav o tom pitanju, a naš stav je jasan i nećemo odustati od njega", poručio je Košarac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije