BiH

Savjet ministara saglasan za sporazum u sporu vrijednom 51 milion KM

Savjet ministara saglasan za sporazum u sporu vrijednom 51 milion KM
Foto: Savjet ministara | Savjet ministara dao saglasnost za sporazum u sporu vrijednom 51 milion KM

SARAJEVO - Savjet ministara BiH usvojilo je Informaciju Pravobranilaštva BiH o realizaciji zaključka sa 8. sjednice koji se odnosi na arbitražni postupak u vrijednosti većoj od 51 milion KM.

Kako je saopšteno, data je saglasnost na sporazum o međusobnim pravima i obavezama Savjeta ministara BiH i Vlade Republike Srpske u vezi sa arbitražnim postupkom, u vrijednosti od 51.294.000 KM, u predmetu po tužbi Indijaca Nita Gupte, Navina Agarvala i "Usha Industries INC" protiv Bosne i Hercegovine radi naknade štete, a u vezi sa ulaganjem tužilaca u "Krajina osiguranje" prema pravilima Komisije Ujedinjenih nacija za međunarodno trgovačko pravo (Uncitral pravila).

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija ovlašten je da potpiše ovaj sporazum.

Pred sudom u Parizu u julu prošle godine održano je glavno ročište u arbitražnom sporu teškom 51 milion KM protiv BiH, odnosno Republike Srpske i "Krajina osiguranja" koji su pokrenuli akcionari.

Kompletan postupak vodilo je Ministarstvo finansija Republike Srpske, a Pravobranilaštvo BiH uključeno je u proces kako bi vodilo računa zaštiti interesa BiH.

Navin Agarval i Gupta Nite su 18. septembra 2017. podnijeli zahtjev za arbitražu protiv BiH po pravilima UNCITRAL-a, a u skladu sa Sporazumom između BiH i Indije o unapređenju i zaštiti investicija.

Navin Agarval i Gupta Nite su krajem 2015. godine, za 6,9 miliona KM kupili većinski paket akcija "Krajina osiguranja", a odmah po preuzimanju donijeli su niz spornih odluka zbog kojih su bili pod konstantnim nadzorom Agencije za osiguranje Republike Srpske, a kasnije i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Višegodišnji spor kojim je od Krajina osiguranja Robna kuća Boska pokušavala da naplati 6,9 miliona maraka okončan je u Vrhovnom sudu Republike Srpske, i to u korist Krajina osiguranja.

Republika Srpska je preuzela troškove finansiranja vođenja ovih postupaka, što, između ostalog, podrazumijeva troškove zastupanja specijalizovanih advokatskih kancelarija, troškove vještačenja, sudski depozit i ostalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije