BiH

Pratite nas na Google news

Savjet ministara u petak konačno kompletan

Savjet ministara u petak konačno kompletan
Foto: N.N. | Savjet ministara u petak konačno kompletan
Mirsada Lingo Demirović

SARAJEVO - Vijeće ministara BiH trebalo bi da bude kompletirano već u petak na sjednici Predstavničkog doma BiH u Sarajevu, kada bi poslanici trebalo da se odrede o preostale dvije nepopunjene pozicije u Vijeću ministara.

Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, rekao je danas "Nezavisnim" da vjeruje kako će poslije sjednice Komisije za izbor i imenovanje Vijeća ministara Parlamentarne skupštine BiH u četvrtak biti stvoreni uslovi za izbor ministra i zamjenika ministra u Vijeću ministara.

"Na taj način napokon će biti kompletiran Savjet ministara", kazao je Tegeltija.

I Borjana Krišto (HDZ), zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH, za "Nezavisne" je kazala da će najvjerovatnije biti dopuna dnevnog reda sjednice ukoliko Komisija u četvrtak odradi svoj posao. Isto misli i Denis Zvizdić (SDA), zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH, koji je za "Nezavisne" rekao da će u petak biti imenovan ministar i zamjenik ministra ako prije sjednice budu završene potrebne procedure. Adil Osmanović, šef Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu BiH, danas je Srni rekao da će ova stranka podržati imenovanje Miloša Lučića i Nedeljka Jovića u Vijeće ministara. Lučića, koji se izjašnjava kao Crnogorac, za ministra za ljudska prava i izbjeglice predložio je DNS, nakon što je Mlađen Božović povukao svoju kandidaturu, a za zamjenika ministra sigurnosti SP je predložio Nedeljka Jovića iz Zvornika.

Podsjećamo da su iz SDA, kada je bilo aktuelno imenovanje Božovića za ministra, poručili da nije ispoštovan dogovor SDA i SNSD-a o tome da nestranački kandidat bude predložen za ovu ministarsku funkciju, a nedavno je sam Božović rekao da odustaje od funkcije za koju je bio predložen. Božović je kazao da je odlučio prekinuti cijelu trakavicu s obzirom na to da SDA nije željela dati saglasnost da on bude imenovan za prvog čovjeka Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Luka Miladinović, portparol SIPA, danas je "Nezavisnim" rekao da je ova agencije dostavila informacije o provjeri Lučića i Jovića predsjedavajućem Vijeća ministara.

Nezvanično "Nezavisne" saznaju da su informacije koje su dostavljene i za Lučića i za Jovića pozitivne. Vijeće ministara imenovano je 23. decembra 2019. godine, 13 mjeseci nakon opštih izbora koji su održani 2018. godine. Nakon pet mjeseci imenovanjem Lučića i Jovića sastav Vijeća ministara bio bi konačno kompletiran.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije