BiH

Savjet ministara usvojio Revidiranu strategiju za ratne zločine

Savjet ministara usvojio Revidiranu strategiju za ratne zločine
Foto: N.N. | Savjet ministara usvojio Revidiranu strategiju za ratne zločine

SARAJEVO - Vijeće ministara BiH danas je na vanrendoj sjednici u Sarajevu usvojilo Revidiranu strategiju za procesuiranje ratnih zločina, saznaju "Nezavisne".

Ministri su jutros uspjeli postići saglasnost da u drugom glasanju prođe usaglašeni tekst koji zadovoljava sve strane. Predlagač je bilo Ministarstvo pravde BiH.

U strategiji se, između ostalog, navodi da se Tužilaštvo BiH obavezuje da će u roku od 90 dana od usvajanja Državne strategije dostaviti podatke o predmetima/osobama sa ranijom standardnom oznakom A čije je vođenje postupka ustupljeno entitetskim tužilaštvima i Tužilaštvu Brčko Distrikta BiH.

Izvještaj odnosno statistički prikaz procesuiranja predmeta krivičnih djela ratnih zločina protiv lica sa A-liste Pravila puta treba sadržavati slijedeće podatke: broj lica koja su pravosnažno presuđena (uključujući podatka o vrsti presude –oslobađajuća/osuđujuća), broj lica čiji se predmeti nalaze u žalbenom postupku, broj lica koje čekaju prvostepene odluke, broj lica koja su trenutno pod istragom, broj lica protiv kojih je obustavljena istraga, broj lica protiv kojih nije pokrenut postupak odnosno koji još uvijek nisu uzeti u rad od 2004.godine tj. momenta kada su predati Tužilaštvu Bosne i Hercegovine (broj preostalih predmeta).

Tužilaštvo BiH, kao i sva ostala tužilaštva, će prioritetno rješavati najsloženije predmete ratnih zločina sa naglaskom na predmete/lica sa ranijom standardnom oznakom A, te će s tim u vezi sva tužilaštva entiteta i Brčko Distrikta BiH redovno, svakih 90 dana, nakon usvajanja Strategije o tome izvještavati Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, a ono Nadzorno tijelo putem svog predstavnika u istom.

Podsjetimo, ranije je otkazana redovna sjednica Savjeta ministara koja je bila zakazana za 10 sati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije