BiH

Savjet ministara usvojio odluku o 4G mreži

Savjet ministara usvojio odluku o 4G mreži
Foto: Ilustracija | Savjet ministara usvojio odluku o 4G mreži

SARAJEVO – Svaki telekom operater za 4G mrežu moraće da izdvoji 17,5 miliona KM u pet jednakih rata od 2019. do 2023. godine kao i za period trajanje dozvola, odlučilo je danas Vijeće ministara BiH.

Kako je objasnio predsjedavajući ove institucije Denis Zvizdić budžet institucija BiH po ovom osnovu primiće 300,8 miliona KM, odnosno 23,7 miliona KM godišnje. 

Prema odluci koju je usvojilo Vijeće ministara u narednih godinu dana 60 posto naseljene teritorije BiH biće pokriveno 4G mrežom, a u narednih pet godina telekom operateri su dužni da osiguraju pokrivenost 90 posto teritorije.

Predrag Kovač, direktor Regulatorne agencije za komunikacije (RAK), pojasnio je da će 4G mreža kod svih operatera biti uspostavljena u narednih pet godina te da su tri telekom operatora u BiH spremna za implementaciju ove mreže. Kako kaže, prvi put se ide sa pokrivanjem teritorije za razliku od ranijeg pokrivanja stanovništva. Zvizdić je na konferenciji za medije rekao da su ministri na sjednici usvojili i prijedlog Sporazuma o smanjenju cijene usluga rominga u javnim mrežama mobilne komunikacije u zemljama Zapadnog Balkana. Pojasnio je da su telekom operateri u konačnici pristali da se Sporazum o smanjenju cijena rominga implementira od 1. jula 2019. godine te da je prijedlog Sporazuma u javnim mrežama mobilne komunikacije u zemljama Zapadnog Balkana upućen Predsjedništvu BiH. 

"Potpisnik sporazuma u ime BiH bit će zamjenik ministra prometa i komunikacija BiH na digitalnom samitu u Beogradu koji će biti 4. i 5. aprila", rekao je Zvizdić. Ističe da će cijene rominga bit smanjene u prvoj fazi za 80 posto dok će 2021. one u potpunosti biti ukinute na Zapadnom Balkanu, te da će se nakon toga pristupiti regulisanju rominga sa zemljama Evropske unije. 

Što se tiče principa na kojem će bit formiran novi saziv vlasti, Zvizdić je rekao da se ti principi usaglašavaju, a da će sastanak delegacija bit održan poslije službenog puta na koji idu članovi Predsjedništva BiH. Ponovio je kako MAP nije političko pitanje već pitanje vladavine prava te da BiH ovaj put bira između vladavine zakona i anarhije. Kako kaže, Nacrt godišnjeg nacionalnog programa BiH 2018-2019. godine  za NATO opet je skinut sa dnevnog reda na zahtjev ministara iz RS, kao i odluka o početku rada Državnog zatvora u Vojkovićima, te da je tu problem kadrovska rješenja.*

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije