BiH

Pratite nas na Google news

Savjet ministara usvojio plan mjera za upravljanje migrantskom krizom

Savjet ministara usvojio plan mjera za upravljanje migrantskom krizom
Foto: Savjet ministara | Savjet ministara usvojio plan mjera za upravljanje migrantskom krizom
N.N.

SARAJEVO - Savjet ministara usvojio je danas plan mjera i aktivnosti za efikasno upravljanje migrantskom krizom u BiH za koji je potrebno izdvojiti 215.253.700 KM.

Na današnjoj sjednici Savjeta ministara doneseni su i odgovarajući zaključci s ciljem efikasnog sprovođenja plana, saopšteno je iz Savjeta ministara.

U saopštenju se navodi da ažurirani plan mjera i aktivnosti za efikasno upravljanje migrantskom krizom u BiH sadrži sedam prioriteta, 24 mjere i 127 aktivnosti, što predstavlja povećanje u svim segmentima u odnosu na plan iz 2018. godine.

Među prioritetima je bolje sprovođenje sporazuma o readmisiji i jačanje readmisijskih i kapaciteta u oblasti azila, kao i intenzivnija borba protiv krijumčarenja migrantima.

Određenim mjerama planirana je bolja saradnja i koordinacija svih institucija i bezbjednosnih agencija u skladu s njihovim nadležnostima na planu zaštite granice BiH.

Plan mjera je ažuriran i unaprijeđen i u dijelu koji se, između ostalog, odnosi na poboljšanje koordinacije i saradnje ključnih aktera, uključenih u proces upravljanja migracijama i suzbijanje nezakonitih migracija, očuvanje javnog reda i bezbjednosti građana i njihove imovine.

U saopštenju se navodi da je planirana i bolja koordinacija svih institucija u BiH nadležnih za pitanja stranaca koji su nezakonito ušli u BiH, kako bi se izmjestili izvan naseljenih i urbanih mjesta u za to posebno izgrađene objekte.

Planom se želi poboljšati i koordinacija aktivnosti s nadležnim tijelima na nivou regionalne i međunarodne saradnje u borbi protiv nezakonitih migracija, kao i saradnje s donatorima i međunarodnim organizacijama.

Jačanje Granične policije BiH, kapaciteta za efikasnije upravljanje nezakonitim migracijama u BiH ostaje prioritet Savjeta ministara, navodi se u saopštenju.

Dva nova prioriteta odnose se na podršku lokalnim zajednicama u kojima su uspostavljeni privremeni prihvatni centri, ali i na jačanje kapaciteta Koordinacionog tijela za pitanja migracija u BiH, odnosno Operativnog štaba za pitanja migracija u BiH.

U saopštenju se navodi da je za realizaciju Plana mjera i aktivnosti za efikasno upravljanje migrantskom krizom u BiH potrebno 215.253.700 KM, od čega je iz budžeta institucija BiH potrebno izdvojiti dva miliona KM, a putem donacija 189.838.900 KM, te koristeći budžet i donacije potrebno je obezbijediti 23.414.800 KM.

Savjet ministara pozvao je međunarodne organizacije da se još aktivnije uključe u realizaciju planiranih aktivnosti i obezbjeđenje potrebnih finansijskih sredstava za realizaciju ovog plana, a institucije BiH da, u skladu sa svojim nadležnostima, preduzmu potrebne aktivnosti kako bi se što više planiranih mjera realizovalo putem donatorskih sredstava.

Na sjednici je, na prijedlog Ministarstva bezbjednosti, donesena Odluka o uspostavljanju Radne grupe za izradu strategije u oblasti migracija i azila i akcionog plana za period od 2021. do 2025. godine, navodi se u saopštenju.

Članovi radne grupe su predstavnici nadležnih institucija BiH, entitetskih i institucija Brčko distrikta.

Na današnjoj sjednici Savjet ministara nije postigao konsenzus tokom glasanja o prijedlogu odluke o uspostavljanju privremenog prihvatnog centra za smještaj migranata "Lipa", te će ova odluka biti ponovo na dnevnom redu u drugom krugu glasanja.

Savjet ministara utvrdio je prijedlog ugovora o finansiranju između BiH i Evropske investicione banke (EIB), za koridor 5c, za dionicu Medakovo - Poprikuše, vrijedan 340 miliona evra.

Dionica Medakovo - Poprikuše se sastoji od dva dijela i to Medakovo - Ozimice i Ozimice - Poprikuše.

Na ovim dionicama autoputa planirana je izgradnja više mostova, tunela i odmorišta u periodu od 2021. do 2025. godine.

U saopštenju se navodi da je ukupna vrijednost projekta procijenjena na 391 milion evra, od čega EIB kredit iznosi 340 miliona evra, a vlastita i druga sredstva 51 milion evra.

Alokacija kredita je na FBiH, s rokom otplate od 25 godina, uključujući grejs period od šest godina.

Savjet ministara usvojio je danas i Akcioni plana za reformu javne uprave, kojim će biti realizovani ciljevi i mjere definisani Strateškim okvirom za reformu javne uprave do 2022. godine.

Usvajanje akcionog plana jedan je od ključnih koraka kojim Savjet ministara realizuje jedan od 14 prioriteta za dalje napredovanje u procesu evropskih integracija, saopšteno je iz Savjeta ministara.

U saopštenju se navodi da je cilj unaprijediti sveukupno funkcionisanje javne uprave osiguravanjem profesionalne i depolitizovane državne službe i koordinisanim pristupom u kreiranju politika u BiH.

Akcioni plan obuhvata pet stubova u kojima su planirane reformske intervencije, i to razvoj politika i koordinacija, državna služba i upravljanje ljudskim potencijalima, odgovornost, pružanje usluga i upravljanje javnim finansijama, te sadrži ukupno 165 aktivnosti koje će biti realizovane do 2022. godine.

Za realizaciju aktivnosti planiranih Akcionim planom za reformu javne uprave u periodu od 2018. do 2022. godine, potrebno je 61.473.895 KM, od čega je oko 60 miliona KM potrebno obezbijediti iz donacija, navodi se u saopštenju.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije