BiH

Šefovi u RUGIP-u ostaju bez neograničenog mandata

Šefovi u RUGIP-u ostaju bez neograničenog mandata
Foto: N.N. | Šefovi u RUGIP-u ostaju bez neograničenog mandata

BANJALUKA - Novo rukovodstvo Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIP) odlučilo je da zavede red u svojim redovima, a prvi na udaru biće šefovi područnih jedinica kojima će biti ukinut neograničen mandat i on će zavisiti od postignutih rezultata.

Potvrdila je to "Glasu Srpske" direktorica RUGIP-a Bosiljka Predragović koju je Vlada RS nedavno, nakon što je bila vršilac dužnosti, imenovala za direktoricu.

“Pripremamo novi pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta prema kojem će, između ostalog, biti promijenjen radno-pravni status šefova područnih jedinica ove uprave. Oni će biti birani na period od pet godina”, istakla je Predragovićeva.

Analiza koja je urađena kao prethodnica pravilniku pokazala je da će ograničavanjem mandata šefovima biti postignuta veća efikasnost u radu područnih jedinica i kancelarija RUGIP-a u 64 jedinice lokalne samouprave u Srpskoj. Njihov mandat do sada je bio na neodređeno vrijeme pa se, prema riječima Predragovićeve, zbog toga dešavalo da nisu motivisani da postižu što bolje rezultate u radu.

“Veća efikasnost u radu područnih jedinica je i u našem i u interesu građana i ogleda se prvenstveno u obezbjeđivanju što kvalitetnijih i bržih usluga građanima koje su iz domena RUGIP-a”, kazala je Predragovićeva.

Ona je za vršioca dužnosti direktorice, a potom i za direktoricu RUGIP-a imenovana nakon što je bivši direktor Miloš Komljenović u oktobru 2017. godine razriješen sa funkcije. Njegova smjena uslijedila je nakon što je, poslije brojnih hapšenja u ovoj instituciji, kompletno rukovodstvo stavilo mandate na raspolaganje Vladi RS.

Prvo je početkom jula prošle godine uhapšen pomoćnik direktora RUGIP-a za poslove nadzora i bivši zamjenik pravobranioca RS u Banjaluci Mirko Stojčinović. U toku mu je suđenje u Okružnom sudu u Banjaluci zbog mahinacija u vezi sa zemljištem grada Banjaluka u slučajevima "Građa", "Naš dom" i "Poljoprivredna škola". Zajedno s njim sude i njegovom nasljedniku u Pravobranilaštvu RS Borislavu Jeličiću.

U sklopu nastavka istrage o mahinacijama u oktobru su uhapšeni i pomoćnik direktora RUGIP-a Aleksandar Deurić, šef banjalučke područne jedinice te uprave Dragan Grulović i stručne saradnice Doris Kremenović i Željka Milinković. I njima je počelo suđenje u Okružnom sudu u Banjaluci, a optuženi su za zloupotrebe službenog položaja u predmetima "Naš dom" i "Građa", te trgovinu uticajem u predmetu "Varnica Marija".

Novi zakon o RUGIP-u

S ciljem postizanja veće efikasnosti u obavljanju poslova u izradi je i novi zakon o RUGIP-u.

Potreba za donošenjem zakona istaknuta je i u decembru prošle godine kada je RUGIP posjetio predsjednik RS Milorad Dodik koji je rekao da nema mjesta za neposlušnost i da u upravu treba uvesti više reda.

U RUGIP-u je vrijeme čekanja na obradu predmeta već smanjeno i predmeti budu riješeni u roku od 15, a knjiženje hipoteka u roku od sedam dana.

(Glas Srpske)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije