BiH

Selman: Sud i Tužilaštvo BiH osnovni generator kršenja ljudskih prava

Selman: Sud i Tužilaštvo BiH osnovni generator kršenja ljudskih prava
Selman: Sud i Tužilaštvo BiH osnovni generator kršenja ljudskih prava

BANjALUKA - Ministar pravde Republike Srpske Džerard Selman izjavio je da su Sud i Tužilaštvo BiH osnovni generator kršenja ljudskih prava u BiH i da je neefikasnost bh. pravosuđa posljedica i neefikasnosti Visokog sudskog i tužilačkog savjeta.

Selman je na Međunarodnoj konferenciji o ljudskim pravima u BiH rekao da je reforma pravosuđa, koja je pod okriljem međunarodne zajednice počela 2000. godine, rađena bez adekvatne pripreme i da je rezultirala neefikasnim pravnim lijekovima u neefikasnim institucijama i odsustvom prava na pravično suđenje.

On je dodao da Sud BiH ima i prvostepenu i drugostepenu nadležnost, što je nepojmljivo za pravosudne institucije, zbog čega u ovoj instituciji ne mogu da se na adekvatan način ostvare osnovna ljudska prava i slobode.

"Pravo na blagovremeno i fer suđenje u ovom sudu nije dostupno i taj sud nije opredijeljen da rješava ni osnovne predmete, a pogotovo ne komplikovanije predmete zbog kojih je i osnovan", upozorio je Selman.

Ukazavši da u BiH trenutno postoji zastoj u rješavanju pitanja ratnih zločina, Selman je naveo da je poražavajuća činjenica da je na nivou BiH usvojena Strategija o rješavanju pitanja ratnih zločina koja predmete stavlja u dvije grupe od sedam i 15 godina, jer žrtve rata nemaju vremena da čekaju.

Ministar Selman kaže da i Ustavni sud BiH crpi određen broj nadležnosti koje pripadaju entitetima putem apelacione nadležnosti, te ocjenjuje neprimjerenom mogućnost da stranke u postupku biraju sudije i obrnuto, kada je riječ o nadležnosti VSTS.

Prema njegovim riječima, evropske institucije tek su u maju ove godine na sastanku predsjednika RS Milorada Dodika i visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton došle do saznanja da u pravosudnim institucijama BiH situacija nije onakva kako je to navedeno u informacijama iz Sarajeva.

Selman je naglasio da Srpska u potpunosti ostvaruje svoju pravosudnu nadležnost i da je u potpunosti spremna da preuzme sve predmete koje bi ustupio Sud BiH.

On je dodao da će RS aktivno učestvovati u strukturalnom dijalogu i predlagati konstruktivna rješenja, naglasivši da je u njenom interesu da zajedničke institucije BiH, makar bile i u oblasti pravosuđa, budu efikasne da bi blagovremeno odgovorile na dešavanja na prostoru BiH tokom prethodnog rata.

Međunarodna konferencija o ljudskim pravima okončana je danas, nakon čega je predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić primio potpredsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije