BiH

Senad Softić ubjedljivo najplaćeniji zvaničnik

Senad Softić ubjedljivo najplaćeniji zvaničnik
Foto: N.N. | Senad Softić ubjedljivo najplaćeniji zvaničnik

SARAJEVO - Senad Softić, guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine, s osnovnom platom od malo više od 8.000 KM bez minulog rada, toplog obroka, dnevnica i ostalog ubjedljivo je najplaćeniji zvaničnik neke javne institucije u Bosni i Hercegovini.

Poslije Softića, najplaćeniji rukovodilac neke institucije Bosne i Hercegovine je Zlatko Knežević, predsjednik Ustavnog suda BiH, čija osnovna plata iznosi 6.117 KM, a prema podacima Ministarstva finansija i trezora BiH iza Kneževića po visini primanja u javnim institucijama u BiH su potpredsjednici Ustavnog suda, koji mjesečno bez dnevnica, toplog obroka, minulog rada i ostalih dodataka na platu zarađuju 5.199 KM, te sudije Ustavnog suda BiH s platom od 5.094 KM. Odmah nakon sudija Ustavnog suda BiH, po visini primanja je Ranko Debevec, predsjednik Suda BiH, koji ima osnovnu platu od 5.080 KM, a zatim slijede članovi Predsjedništva BiH sa platom od 4.756 KM te sudije Suda BiH s osnovnim platama od 4.618 KM, dok Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, mjesečno kao osnovnu platu bez dodataka prima 4.281 KM, a njegovi zamjenici 4.186 KM.

Samo malo manje, i to 4.138 KM, imaju predsjedavajući i zamjenici predsjedavajućeg Predstavničkog i Doma naroda BiH, dok ministri u Savjetu ministara BiH, kao i predsjedavajući radnih komisija i predsjedavajući klubova u Predstavničkom domu i Domu naroda BiH mjesečno primaju po 4.043 KM, dok "obični" poslanici kao osnovnu platu bez dodataka mjesečno zarade 3.995 KM.

"Radi se o osnovnim platama bez minulog rada, dnevnica, toplog obroka i još nekih naknada, tako da kada je riječ o najplaćenijim zvaničnicima u institucijama BiH ima slučajeva da im se osnovna plata uveća i do 50 odsto u odnosu na osnovnu, a sve zavisi od godina staža, odnosno procenata uvećanja po osnovu minulog rada, ali i toga koliko je bio na putu taj mjesec i koliko je radio van radnog vremena", ispričao nam je jedan sagovornik "Nezavisnih".

Kada je riječ o guverneru Softiću, u Centralnoj banci Bosne i Hercegovine rekli su nam da je plata guvernera kao glavnog izvršnog funkcionera ujedno i predsjednika Upravnog odbora CB BiH utvrđena aktom Upravnog odbora i iznosi 5.450 bodova, umanjena za nepuno radno vrijeme pet odsto zbog angažmana na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

"Vrijednost boda za obračun plata službenika CB BiH iznosi 1,55 KM. U skladu sa Zakonom o radu u institucijama BiH, ukupan iznos plate se uvećava za 0,5 odsto za svaku godinu započetog radnog staža, a najviše do 20 odsto. Guverner ne prima naknadu za članstvo u Upravnom odboru, iako na to ima zakonsko pravo", rekli su nam u Centralnoj banci Bosne i Hercegovine.

U CB BiH takođe naglašavaju i to da je Centralna banka samostalna institucija i nezavisna u svom radu, koja se finansira iz vlastitih izvora, tako da se primanja guvernera niti bilo kojeg službenika ili imenovanog lica u Centralnoj banci ne finansiraju iz javnih budžeta.

Što se tiče regiona, guverneri u Srbiji i Hrvatskoj imaju veća primanja od Softića, međutim i daleko više odgovornosti i posla s obzirom na to da, za razliku od Centralne banke BiH, poprilično aktivno učestvuju u trgovini vrijednosnim papirima.

Osnovna plata

 • Predsjednik Ustavnog suda BiH - 6.117 KM
 • Potpredsjednici Ustavnog suda BiH - 5.199 KM
 • Sudije Ustavnog suda BiH - 5.094 KM
 • Predsjednik Suda BiH - 5.080 KM
 • Članovi Predsjedništva BiH  - 4.756 KM
 • Sudije Suda BiH - 4.618 KM
 • Predsjedavajući Savjeta ministara BiH - 4.281 KM
 • Zamjenici predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH - 4.186 KM
 • Predsjedavajući Predstavničkog i Doma naroda BiH - 4.138 KM
 • Zamjenici predsjedavajućeg Predstavničkog i Doma naroda BiH  - 4.138 KM
 • Ministri u Savjetu ministara BiH - 4.043 KM
 • Predsjedavajući klubova u oba doma bh. parlamenta - 4.043 KM
 • Predsjedavajući radnih komisija oba doma bh. parlamenta - 4.043 KM
 • Poslanici - 3.995 KM

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije