BiH

Serološka ispitivanja počinju čim stignu aparati

Serološka ispitivanja počinju čim stignu aparati
Foto: Dražan Pozderović | Institut i fakulteti spremni - serološka ispitivanja počinju čim stignu aparati

BANJALUKA, FOČA - Institut za javno zdravstvo RS i medicinski fakulteti u Banjaluci i Foči spremni su za početak studije o serološkim ispitivanjima na području RS, samo se još čekaju aparati neophodni za sprovođenje ovog ispitivanja.

Rekao je ovo za "Nezavisne" Dejan Bokonjić, dekan Medicinskog fakulteta u Foči, dodajući da se nadaju da će svu neophodnu opremu dobiti u narednih desetak dana.

"Čekamo da nam stignu aparati i antitijela i onda smo spremni za početak ispitivanja", rekao je Bokonjić.

Dodao je da su na čekanju zbog tehničkih stvari te da će ova nacionalna studija seroprevalencije kovid-19 infekcije u populaciji RS, koja je značajna jer će dati uvid u prisustvo antitijela na virus korona građana RS, biti vođena u dvije faze.

"Prva faza će biti prikupljanje uzroka, na osnovu kojih ćemo odrediti situaciju u ovom trenutku, a drugu fazu planiramo sprovesti početkom sljedeće godine. Na osnovu toga znaćemo koliko smo daleko od kolektivnog imuniteta na virus korona", kazao je Bokonjić.

Istakao je da je u prvoj fazi planirano ispitivanje oko 1.700 učesnika, a vršiće se na osnovu metode slučajnog uzorka.

"Glavni nosioci sređivanja podataka i uzimanja uzoraka biće regionalni zavodi za zdravstvo. Njima će pomagati i studenti medicinskih fakulteta, a posebno ćemo se morati organizovati kada su u pitanju ruralna područja, gdje nemamo regionalni zavod za zdravstvenu zaštitu RS", naveo je Bokonjić.

O tome koliko je ovo istraživanje značajno, za "Nezavisne" je govorio i Ranko Škrbić, dekan Medicinskog fakulteta Banjaluka, koji je rekao da će se ispitivanjem uvidjeti kakva je bila izloženost stanovništva RS virusu korona te kako kao zajednica reagujemo na kovid-19.

"Posebno je značajno kod onih koji su bili bolesni, jer bi trebalo da se razvio imunološki odgovor, to jeste određena zaštita za duži ili kraći naredni period", rekao je Škrbić.

Dodao je da bi se za početak ovo istraživanje vršilo na oko 500 domaćinstava.

"Očekujemo da ćemo u narednim mjesecima imati prve rezultate, a mi ćemo to kontinuirano da pratimo", kazao je Škrbić.

Dodao je da će se istraživanje proširivati kako vrijeme bude odmicalo na veći broj stanovnika u RS.

"To su važni podaci koji nam mogu poslužiti ne samo u svrhu naučnih saznanja i doprinosa ukupnom iskustvu čovječanstva u borbi protiv ovog virusa, jer ćemo sigurno razmjenjivati podatke sa drugim institucijama i Svjetskom zdravstvenom organizacijom, već i za nas da malo više saznamo o samoj prirodi bolesti", objasnio je Škrbić.

Istakao je da su ranije dobili podršku Vlade RS u iznosu od 200.000 KM, i to za nabavku dva ELISA analizatora i drugih potrebnih instrumenata.

"SZO s kancelarijom u Sarajevu podržala je ovu aktivnost i obezbijedili su nam dovoljan broj seroloških kitova hemikalija neophodnih za ova istraživanja", rekao je Škrbić.

Dodao je da Insitut za javno zdravstvo RS radi na izradi upitnika, jer će se paralelno s uzimanjem uzoraka krvi raditi i anketiranje stanovništva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije