BiH

Šest stranaka o formiranju vlasti bez SDA

Šest stranaka o formiranju vlasti bez SDA
Foto: N.N. | Šest stranaka o formiranju vlasti bez SDA

SARAJEVO - Predstavnici šest stranaka, među kojima nije SDA, danas su na sastanku o formiranju vlasti u Kantonu Sarajevo izrazili opredijeljenost za koaliciju na programskim načelima i očekivanje da će Skupština kantona biti formirana do 16. novembra.

Na sastanku su učestvovali predstavnici stranke Narod i pravda, Naše stranke, SDP-a, SBB-a, DF-a i Nezavisne bosanskohercegovačke liste, koje su osvojile ukupno 24 mandata od 35, koliko broji Skupština Kantona Sarajevo.

"Cilj koji smo postavili na današnjem sastanku jeste da ćemo do kraja godine imati budžet koji će `skrojiti` ova skupštinska većina. Vodićemo se osnovnim načelima demokratije radi uspostavljanja vladavine prava koja je ozbiljno narušena u ovom izbornom procesu", rekao je nakon sastanka šef pregovaračkog tima Naše stranke Edin Forto.

Predsjednik stranke Narod i pravda Elmedin Konaković izjavio je da je akcenat bio na programskim aktivnostima kojima će se poboljšati kvalitet života građana u Kantonu.

"Rokovi su propisani odrđenim aktima i Kanton Sarajevo ima Poslovnik u kojem je definisano da deset dana od objavljivanja zvaničnih rezultata izbora treba da bude formirana Skupština. Očekuje se da ona bude formirana do 16. novembra", istakao je Konaković.

Član Predsjedništva SDP-a BiH Damir Mašić poručio je da su danas zadužene radne grupe koje će djelovati na usaglašavanju principa i dokumenata.

Milan Dunović iz DF rekao je da će sa tim principima biti preuzeta politička odgovornost i nastavljeni razgovori.

"Ovo što se danas dogodilo logičan je slijed nakon dešavanja u Unsko-sanskom, Zeničko-dobojskom i Tuzlanskom kantonu, gdje su, takođe, formirane skupštinske većine bez SDA. SBB i SDP već su ranije na nivou šefova stranaka dogovorile ovakvu saradnju, a SBB ostaje pri tome", naveo je Mirvad Kurić iz SBB-a.

Za utorak, 13. novembar, zakazan je naredni sastanak predstavnika ovih stranaka, javili su federalni mediji.

U Skupštini Kantona Sarajevo SDA je osvojila 10 mandata, Narod i pravda šest, Naša stranka pet, SDP i SBB po četiri, DF tri, Nezavisna bosanskohercegovačla lista dva i Bosanska stranka - Mirnes Ajanović jedan mandat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije